3 ierarhi, la hramul Mănăstirii Secu

Ieri, 29 august 2014, ținutul binecuvântat al Neamțului s-a aflat din nou în sărbătoare, prăznuindu-se de această dată principalul hram al Mănăstirii Secu – Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, informează „Ziarul Lumina”.

Slujba Sfintei Liturghii, precedată de slujba de Sfințire a noului pangar al așezării monahale nemțene, a fost oficiată de trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și Preasfințitul Ignatie Mureșanul, Episcop-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. Atmosfera de sărbătoare continuă și astăzi la Mănăstirea Secu, unde are loc slujba Sfintei Liturghii oficiată în cinstea Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei, canonizat de Biserica noastră în anul 2007, și a Sfântului Cuvios Ioan de la Râșca și Secu, Episcopul Romanului, canonizat, alături de alți opt sfinți nemțeni, în anul 2008.

Principalul hram al Mănăstirii Secu a unit ierarhi, preoți și credincioși în rugăciune, în laudă și în mulțumire aduse lui Dumnezeu și sfinților. Slujba Sfintei Liturghii dedicată hramului, ce a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și PS Ignatie Mureșanul, Episcop-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a fost întregită în acest an de slujba de Sfințire a noului pangar al așezării monahale, ce va expune spre vânzare cărți de rugăciune, icoane, obiecte de cult etc. Răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii și de un grup de elevi seminariști și studenți teologi. Cei peste 1.000 de credincioși prezenți la hram au putut să se închine la moaștele Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei, dar și la mormântul Sfântului Cuvios Ioan de la Râșca și Secu, aflat în absida din dreapta mănăstirii.

Bucuria zilei a fost întregită de o hirotonie și de o hirotesie, ambele oficiate de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei: monahul Nectarie Scorpan a fost hirotonit diacon pe seama Schitului „Sf. Maria Magdalena” – Țibucani, pendinte de Mănăstirea Secu, iar părintele ieromonah Calinic de la Schitul „Acoperământul Maicii Domnului” – Băiceni, așezare monahală pendinte tot de Mănăstirea Secu, a fost hirotesit duhovnic.

„Învățăm din icoana acestui praznic că trebuie să avem chipul familiei – bărbat, soție și copii, ca mediu și spațiu sacru în care omul din lume poate evita ceea ce n-au evitat Irod, Salomeea și Irodiada”

Cuvântul de învățătură a fost rostit, după citirea Sfintei Evanghelii, de IPS Mitropolit Teofan. Înaltpreasfinția Sa a subliniat că Sfântul Ioan Botezătorul reprezintă un veritabil model atât pentru monahi, cât și pentru credincioșii mireni: „Văzând și contemplând icoana Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, ar fi bine să ne regăsim și noi în această imagine, atât cei din mănăstiri, cât și cei din lume. Viețuitorii din mănăstiri sunt chemați să vadă că Sfântul Ioan Botezătorul – cel postitor, rugător și mărturisitor al adevărului – este chip și chemare a tuturor monahilor. De asemenea, cei din lume, care au familie și slujiri în viața cetății, sunt chemați să fugă de chipul lui Irod și de chipul Salomeei și să nu arate în viața lor aceeași atitudine precum Irodiada cea desfrânată. Mai învățăm din icoana acestui praznic că trebuie să avem chipul familiei – bărbat, soție și copii, ca mediu și spațiu sacru în care omul din lume poate evita ceea ce n-au evitat Irod, Salomeea și Irodiada”.

Spre finalul slujbei arhierești, IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a rostit și el un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre activitatea și viața jertfelnică a sfântului prăznuit, după care arhim. Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, a mulțumit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, părinților slujitori și credincioșilor pentru prezență și pentru împreuna-rugăciune: „Bunul Dumnezeu ne-a învrednicit în această zi să fim împreună aici, cinstind prin cântări și îndeosebi prin Sfânta Liturghie pe cel mai mare om născut din femeie, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Mulțumim ierarhilor prezenți la sărbătoarea noastră, care au săvârșit Sfânta Liturghie și ne-au împărtășit cuvânt de învățătură, mulțumim preoților și nu în ultimul rând credincioșilor, care reprezintă podoaba Bisericii. Dacă nu ar fi credincioșii, o Sfântă Liturghie nu ar avea aceeași frumusețe. Ar avea sensul duhovnicesc, însă frumusețea sau podoaba Bisericii sunt credincioșii”.

Atmosfera de sărbătoare continuă și astăzi la Mănăstirea Secu, unde are loc slujba Sfintei Liturghii săvârșită în cinstea Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei, canonizat de Biserica noastră în anul 2007, și a Sfântului Cuvios Ioan de la Râșca și Secu, Episcopul Romanului, canonizat, alături de alți opt sfinți nemțeni, în anul 2008. După Sfânta Liturghie se va oficia slujba Parastasului pentru ctitori, apoi se va merge în procesiune in jurul bisericii și se vor citi rugăciuni la mormintele ctitorilor: vornicul Nestor și soția lui, Mitrofana Ureche.

Comentarii Facebook


Știri recente