29 iunie: Ziua Internațională a Dunării

În data de 29 iunie se împlinesc 20 de ani de la instituirea Zilei Internaționale a Dunării. La nivel european, ziua este marcată prin evenimente specifice în cele 14 state dunărene și are ca scop adoptarea de măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului.

Tema de anul acesta a zilei este „Keep the Danube Blue / Să păstrăm Dunărea albastră”.

Marcarea zilei a fost instituită în anul 1994, prin Convenția de cooperare pentru protejarea și utilizarea durabilă a fluviului de Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea.

Semnat la 29 iunie 1994, la Sofia, documentul oferă cadrul legislativ de cooperare a guvernelor, organizațiilor neguvernamentale, instituţiilor de cercetare şi industriei în vederea prezervării, protecției și îngrijirii fluviului.

Ziua Internațională a Dunării a fost sărbătorită pentru prima dată în 2004, cu ocazia împlinirii a 10 de ani de la semnarea convenției de la Sofia.

În 2022, Apele Române, instituția care administrează apele din domeniul public al statului și infrastructura Sistemului Național de Gospodărie a Apelor, a publicat un film documentar intitulat „Spune-mi despre Dunăre!”, în care sunt prezentate informații referitoare la mijloacele de conservare a biodiversității.

Ziua Internațională a Dunării a fost celebrată pentru prima dată în anul 2004, pentru a marca un deceniu de la semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a Dunării.

Format în urmă cu milioane de ani, Dunărea este cel mai mare fluviu european care curge de la vest către est, situat pe locul 28 ca debit în clasamentul mondial a râurilor.

La vărsarea în Marea Neagră, Dunărea creează una dintre cele mai mari şi mai bine conservate zone umede din Europa: Delta Dunării, cu peste 5.000 de plante şi animale, conform datelor Administrației Naționale „Apele Române”.

Foto credit: freepik.com


Știri recente