29 februarie 2012 – Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos își sărbătorește ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios Ioan Casian

Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos își sărbătorește ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios Ioan Casian.

Înaltpreasfinția Sa s-a născut la data de 18 martie 1955 în comuna Lopătari, județul Buzău, într-o familie de țărani evlavioși, Rada și Vasile Crăciun. A crescut în frica lui Dumnezeu, primind educatie crestina, in familie si, in special, de la bunicii – Stanciu si Anica, Stefan si Ioana – pe care ii socoate primii dascali in „buchiile”credintei. Datorita lor, inainte de a invata sa scrie si sa citeasca, a avut sansa de a invata si a rosti in biserica „Tatal nostru”si „Crezul”.

A urmat cursurile Scolii elementare in comuna natala si apoi cele ale Seminarului Teologic „Kesarie Episcopul” din Buzau – intre 1970 si 1975 – pe care l-a absolvit ca premiant. In perioada 1976-1980 a fost student al Institutului Teologic de grad universitar din Bucuresti, ale carui cursuri le-a absolvit ca premiant, cu teza de licenta „Biserica – lacas de inchinare in talcuirea principalilor scriitori bisericesti si patristici”, sub indrumarea regretatului Pr. prof. dr. Ene Braniste.

Intre 1975-1976 satisface stagiul militar.

Intre 1980-1981 a fost profesor la Seminarul Teologic din Buzau. La 20 decembrie 1980 a fost tuns in monahism la Manastirea Ciolanu prin mainile si binecuvantarea parintelui sau duhovnicesc, Episcopul Antonie al Buzaului, mai tarziu Mitropolit al Ardealului.

Intre 1981-1984 a obtinut, prin concurs, o bursa de studii pentru doctorat de la Guvernul francez, cu binecuvantarea Episcopului Antonie, la Universitatea de Stiinte Umane – Stransbourg II. A obtinut diploma de studii aprofundate in teologie in anul 1981, precum si diploma de absolvire a Institutului International de Limba Franceza. In anul 1984 obtine titlul de doctor in teologie al Universitatii Stransbourg II, cu o teza despre spiritualitatea icoanei si a picturilor manastirilor moldovene, avand titlul „Icoana si frescele exterioare ale manastirilor moldovene – incercare de prezentare a raporturilor dintre ele”.

Infiinteaza Parohia „Sf. Ioan Botezatorul” din Strasbourg, pentru romanii (peste doua mii) din Alsacia si Lorena cazuti la datorie alaturi de combatantii francezi in primul razboi mondial. Functioneaza ca diacon onorific la Capela ortodoxa romana din Baden Baden, Germania. Ca tanar teolog, in toata aceasta perioada, a participat la numeroase intruniri, conferinte si simpozioane in cadrul asociatiilor de tineret si a centrelor de spiritualitatea monastica in tara si peste hotare.

Intre 1984-1985, reintors de la studii, isi reia postul de profesor la Seminarul din Buzau.

In perioada 1985-1988 este asistent spiritual la Institutul Teologic Universitar din Sibiu. Intre 1988-1990 este asistent universitar la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti si, cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Teoctist, inspector patriarhal pentru invatamantul teologic.

A fost hirotonit ierodiacon, la 21 decembrie 1980, in Catedrala Episcopala din Buzau si ieromonah, in Catedrala Mitropolitana din Sibiu, la 10 noiembrie 1985, de catre Mitropolitul Antonie al Ardealului. Este hirotesit protosinghel si arhimandrit la Manastirea Sambata – Sibiu. I se incredinteaza, pentru scurt timp, conducerea Manastirii Antim din Bucuresti unde slujeste intre 1988-1990.

Este chemat arhiereu-vicar la Galati de Arhiepiscopul Dr. Antim Nica si ales de Sfantul Sinod in treapta de arhiereu, la 12 februarie 1990.

Este hirotonit arhiereu, cu titlul de Galateanul, in biserica „Sf. Nicolae” din Galati, la 18 februarie 1990. In urma decesului Arhiepiscopului Antim si vacantarii scaunului de episcop, este ales de Colegiul Electoral Bisericesc episcop titular al Eparhiei Dunarii de Jos, in data de 12 iulie 1994. Este instalat canonic, in Catedrala Episcopala din Galati, de catre vrednicul de pomenire Parintele Patriarh Teoctist in fruntea unui sobor de arhierei, inconjurati de preotime si de multimea credinciosilor, in 24 iulie 1994. Ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod, la data de 27 septembrie 2009, Episcopia Dunării de Jos a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, iar Preasfinția Sa a primit titlul de Arhiepiscop al Dunării de Jos.

Comentarii Facebook


Știri recente