28 iunie 1914 – S-a născut în Câmpeni – Dealul Capsei, județul Alba, Valerian Trifa, Arhiepiscop în America. Studii la Gimnaziul „Horia” din Câmpeni și la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu (1924-1931), apoi la Facultatea de Teologie din Chișinău (1931-1935); doctorand la Facultatea de Teologie din București, studii la Facultatea de Litere și Filosofie din București (1936-1939), de Istorie și Ziaristică la Universitatea din Berlin (1939-1940); redactor al ziarelor „Oastea Domnului” și „Lumina satelor” din Sibiu (1935-1936). Președinte al Centrului studențesc din București, apoi președinte al Uniunii studenților național creștini din România (1940); din cauza activității sale politice a fost internat într-un lagăr de lângă Berlin, apoi la Buchenwald și Dachau (1941-1944). Profesor de Istorie și Limba franceză la un Colegiu pentru misionarii catolici la San Giuseppe în Italia (1945-1950). În 1950 invitat la Cleveland, ca redactor al ziarului „Solia” al Episcopiei misionare ortodoxe române din America. La 3-5 iulie 1951, Congresul acestei Episcopii, întrunit la Chicago, 1-a ales Episcop Vicar (titularul, Policarp Morușca, fiind reținut în țară de autoritățile comuniste); hirotonit la Philadelphia de Mitropolitul ucrainean Ioan, instalat la conducerea Episcopiei, la Detroit, cu ocazia Congresului anual din 4-6 iulie 1952; după moartea Episcopului Policarp (1958) a fost considerat titular al Episcopiei; mai târziu, ridicat la treapta de Arhiepiscop (sub jurisdicția Mitropoliei ortodoxe ruse din America, dar recunoscându-i-se autonomia, limba liturgică și tradițiile românești). Ca Episcop a refăcut clădirile de la „Vatra Românească” (lângă orașul Jackson – Michigan), organizând acolo un adevărat centru spiritual și cultural românesc, dar și un centru al rezistenței anticomuniste; a hirotonit preoți pentru cele aproximativ 50 de parohii ale eparhiei, a sfințit 17 Biserici noi, unele adevărate monumente arrutectonice, a întreținut legături cu alte Biserici de pe continentul american, a îndrumat cursurile de vară de la „Vatra Românească”, ziarul și calendarul „Solia”, dar și alte publicații (fie în limba română, fie în engleză), în care a scris el însuși diverse articole. Autoritățile comuniste din România au lucrat, prin diverși agenți trimiși în SUA sau prin alte persoane, pentru compromiterea lui, acuzându-1 de „crime împotriva evreilor” în anii 1940-1941, fapt care 1-a pus în situația de a renunța la cetățenia americană și a se retrage din scaun (28 iunie 1984), stabilindu-se în Portugalia, unde a murit. A trecut la Domnul pe data de 28 ianuarie 1987 în Estoril – Portugalia (ulterior înhumat în cimitirul de la „Vatra Românească”).
PS Timotei la Denia Canonului cel Mare: „Să regăsim drumul întoarcerii către casa Părintelui celui Bun!”
„Cel mai greu drum este drumul de la păcat la virtute, adică de la depărtarea de Dumnezeu la întoarcere. Va trebui să regăsim drumul întoarcerii către casa Părintelui celui Bun!” i-a îndemnat miercuri seară pe…
Slujba Canonului Mare la Patriarhie – 2023 | În imagini
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat miercuri, 29 martie 2023, la Catedrala Patriarhală, slujba Canonului Mare. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Românii din Arhiepiscopia Germaniei au dăruit o casă unei familii numeroase din județul Iași
Centrul Bisericesc Românesc din München (CBROM), prin Asociația caritabilă „Sf. Vasile – ajutorul aproapelui“, a strâns fonduri pentru a dărui o casă unei familii cu opt copii din județul Iași. Parohiile românești din Arhiepiscopia Germaniei,…
La Copenhaga va avea loc o tabără de vară pentru tineri
Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord și Centrul pentru Tineret „Sfântul Voievod Ștefan Cel Mare” (CTSM) al Episcopiei organizează Tabăra de vară pentru cei mari și mici „Înțelepciunea bătrâneții – Puterea tinereții”, în Copenhaga.…
Campania „Cu România în inimă” l-a avut ca invitat pe un italian convertit la Ortodoxie
La Roma se desfășoară de două luni campania „Cu România în inimă”, care are ca scop încurajarea adolescenților români născuți sau veniți de mici copii în Italia de a fi mândri de originile lor. Cea…