27 iunie | Zi de doliu la Suceava în memoria Părintelui Arhiepiscop Pimen

Municipiul Suceava va ține o zi de doliu în memoria Părintelui Arhiepiscop Pimen. În data de 27 iunie, toate instituțiile publice din oraș vor coborî drapelele în bernă. Gestul vine ca un omagiu pentru tot ceea ce ierarhul a făcut pentru orașul și județul Suceava, spune primarul Ion Lungu.

Edilul a anunțat miercuri că a stabilit ziua de doliu după discuții cu Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei și cu Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Municipalitatea îl omagiază astfel pe Părintele Arhiepiscop Pimen pentru tot ceea ce a făcut pentru ortodoxia din Bucovina, a spus Ion Lungu. În cei aproape 30 de ani cât a fost arhiepiscop, în județ s-au ridicat peste 100 de biserici, care „vor rămâne în cartea de istorie și vor dăinui sute de ani”, a afirmat el.

21 dintre aceste locașuri de rugăciune, printre care și o catedrală, au fost ridicate numai în municipiul Suceava.

În 27 iunie se împlinesc 40 de zile de la plecarea arhiepiscopului la Domnul, după ce a contractat noul coronavirus în timpul pandemiei de COVID-19.

Părintele Arhiepiscop Pimen s-a născut în 1929 la Greabănu, județul Buzău. A fost tuns în monahism în 1951 și hirotonit ieromonah în 1957. În 1978 și 1979 a slujit la Reprezentanța Patriarhiei Române de la Ierusalim, iar apoi a fost Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. A fost ales Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților în 1991, după reînființarea acestei eparhii.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente