26 octombrie: Expoziţie de carte rară și fotografie, la Biblioteca Sfântului Sinod

cabinet-carte-veche-rom-1

În holul central al Bibliotecii Sfântului Sinod, la Mănăstirea Antim, va fi vernisată joi, 26 octombrie 2017, expoziţia de carte rară și fotografie: Mărturii ale credinței în chipuri și icoane sfinte.

Evenimentul, cu începere de la ora 17:00, este organizat de Biblioteca Sfântului Sinod.

Expoziţia are două planuri principale de desfăşurare, primul este reliefarea rolului icoanelor în ilustrarea cărţilor de-a lungul secolelor, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica, Arhim. Policarp Chiţulescu, Directorul Bibliotecii Sfântului Sinod care a subliniat că vernisajul îşi propune să răspundă la două întrebări:

  • A fost icoana un obiect ornamental sau un obiect de cult care să sporească evlavia cititorului?
  • Ce legătură există între text şi icoana care îl însoţeşte?

În cadrul expoziţiei vor fi prezentate cărţi tipărite între secolele 16 – 19 în centre tipografice din Ţările Române, din Veneţia, dar şi din alte centre tipografice din ţări precum: Germania, Franţa, Olanda etc.

Vernisajul va cuprinde şi fotografii ce ilustrează activitatea recentă a Bibliotecii.

În al doilea rând, vom expune fotografii cu aspecte din activitatea Bibliotecii Sfântului Sinod desfăşurată mai bogat în ultimii 10 ani, adică mai exact de la intronizarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României. În ultimii 10 ani, Biblioteca Sinodală şi-a diversificat activităţile organizând numeroase evenimente culturale cu instituţii conexe: expoziţii, simpozioane etc, a spus Arhim. Policarp Chiţulescu.

Evenimentul se va bucura de prezenţa a numeroşi invitaţi străini, participanţii la Congresul Internaţional de Teologie Viața Bisericilor Ortodoxe în timpul comunismului – Persecuție, rezistență și mărturisire, dar şi numeroşi cercetători, arhivari, muzeografi etc.

Prin urmare îi aşteptăm pe iubitorii de cultură şi spiritualitate veche românească să se bucure împreună cu noi de multe din realităţile Bibliotecii expuse acum pentru prima oară, a spus directorul Bibliotecii Sfântului Sinod.

Expoziţia face parte din manifestările culturale şi religioase prilejuite de Hramul Catedralei Patriarhale.

Comentarii Facebook


Știri recente