25 aprilie 1767 – A trecut la cele veșnice la Poiana Mărului, jud. Buzău, sfântul cuvios de origine slavă Vasile de la Poiana Mărului. S-a născut 1692. În urma reformei secularizante a țarului Petru cel Mare în Rusia, care printr-un „Regulament duhovnicesc” (1721) și prin „Proclamația monahismului” (1724) a desființat un număr foarte mare de schituri și mănăstiri ieroschimonahul Vasile a fost nevoit să se refugieze împreună cu alți confrați în Țările Române. S-a stabilit inițial la Schitul din Dălhăuți, al cărui stareț va fi până în 1730, când s-a mutat la Poiana Mărului. Între anii 1730-1733, întemeiază Schitul Poiana Mărului (aici va rămâne stareț până la trecerea sa la Domnul), construind o biserică de lemn cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, cu ajutorul domnitorului Nicolae Mavrocordat (1719-1730) și a urmașului său la domnie, Constantin Mavrocordat. Îndrumător duhovnicesc al viitorului stareț Paisie de la Neamț, pe care 1-a călugărit în anul 1750 la Muntele Athos. Canonizat și trecut în rândul sfinților, prin hotărârea Sfântului Sinod din 5 martie 2003, cu zi de prăznuire la 25 aprilie.
În imagini: Prima zi a Conferinței Militare a Capelanilor Șefi din țările membre NATO
Marți, 7 februarie, în Aula Magna a Palatul Patriarhiei, a avut loc Conferința Militară a Capelanilor Șefi din țările membre NATO și ale Parteneriatului pentru Pace, cu tema „Capelanul militar. Persoana și misiunea sa în…
Consiliul Național Bisericesc: Patriarhul a prezentat raportul de activitate al Bisericii pentru anul 2022
Membrii Consiliului Național Bisericesc s-au întrunit marți la Reședința Patriarhală sub președinția Părintelui Patriarh Daniel. Preafericirea Sa a prezentat raportul-sinteză referitor la activitatea Bisericii Ortodoxe Române în anul care a trecut. A fost evaluată activitatea…
Ședința anuală a Consiliului Național Bisericesc 2023 | FOTO
Membrii Consiliului Național Bisericesc s-au întrunit marți, 7 februarie 2023, în ședință anuală sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Mahala, regiunea Cernăuți: 82 de ani de la masacrarea a sute de nord-bucovineni în Lunca Prutului
La Mahala și în mai multe sate din Bucovina de Nord au fost oficiate duminică slujbe de pomenire pentru românii împușcați, deportați și represați de regimul stalinist. Au fost comemorate victimele masacrului din Lunca Prutului,…
Ultimul rămas bun de la acad. Răzvan Theodorescu
Biroul de comunicare al Academiei Române a anunțat marți că trupul neînsuflețit al acad. Răzvan Theodorescu este depus la Clubul Academicienilor din Calea Victorie 125, pentru un ultim rămas bun de la cei care l-au…