25 ani de la trecerea în veşnicie a arhim. Sofronie Saharov

Miercuri se împlinesc 25 ani de la trecerea în veşnicie a arhimandritului Sofronie Saharov, ucenicul şi biograful Sfântului Siluan Athonitul şi întemeietorul mănăstirii Sf. Ioan Botezătorul din Tolleshunt Knights, Maldon, Essex, Anglia.

Părintele Sofronie a trecut la cele veşnice în ziua de 11 iulie 1993, la vârsta de 97 de ani, în mănăstirea pe care a înfiinţat-o în Marea Britanie.

„Cu patru zile înainte să treacă la Domnul, și‑a închis ochii și nu a mai vrut să ne vorbească. Chipul lui nu era trist, ci luminos şi părea un pic încordat. Avea aceeași înfățișare ca atunci când termina Sfânta Liturghie. Nici ochii nu și‑i deschidea, nici vreun cuvânt nu spunea, însă își ridica mâna să ne binecuvânteze. Ne binecuvânta fără cuvinte și mi‑am dat seama că ne va părăsi. Așa că nu am vrut să‑l obosesc“, rememora arhim. Zaharia Zaharou ultimele clipe petrecute alături de marele duhovnic.

Părintele Sofronie s-a născut în data de 23 septembrie 1896 în Rusia.

În anul 1926 a intrat că frate în obștea  Mănăstirii Sfântul Pantelimon din Sfântul Munte Athos, unde a devenit ucenic al Sfântului Siluan Athonitul.

A fost hirotonit diacon în 1930 de Sfântul Ierarh Nicolae Velimirovici.

În 1938 părintele Sofronie a părăsit Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” şi a vieţuit șapte ani în pustia Karoúlia și alți trei ani în Peștera Sfintei Treimi de lângă Mănăstirea „Sfântul Apostol Pavel”.

În anul 1941 a fost hirotonit preot şi a devenit duhovnic pentru mulţi monahi atoniţi, fiind recunoscut pentru înţelepciunea sa duhovnicească.

„Părintele Sofronie era un om care nicicum nu se pleca de la înălţimile duhovniceşti, teologice, dogmatice, dar nimic din cele practice ale vieţii nu-i scăpau şi nu le trata cu dispreţ. Spunea că în viaţa omului nu este nimic care să nu fie de cea mai înaltă importanţă, că cele mai mici fleacuri te miri ce înrâurire pot să aibă asupra unei întregi vieţi şi să ducă la mântuire sau, Doamne fereşte, la pierzanie“, spunea părintele Rafail Noica, ucenicul arhim. Sofronie.

În anul 1959, sub oblăduirea Mitropolitului Antonie Bloom al Surojului, a înfiinţat Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia, care, în 1965, va deveni stavropighie a Patriarhiei Ecumenice.

 

Comentarii Facebook


Știri recente