24 ianuarie – zi de sărbătoare legală

La sfârşitul anului trecut Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care 24 ianuarie a fost declarată sărbătoare legală, cu scopul cinstirii „Micii Uniri“ a principatelor Moldovei şi Ţării Româneşti în 1859, informează Ziarul Lumina. În acest an, când se împlinesc 156 de ani de la Mica Unire, sunt organizate mai multe evenimente care omagiază faptele înaintaşilor şi care prezintă semnificaţia momentului istoric de la 1859.

Legea privind declararea zilei de 24 ianuarie ca sărbătoare legală a fost iniţiată de peste 100 de deputaţi şi senatori din mai multe grupuri parlamentare şi a trecut de votul Camerei Deputaţilor, camera decizională, la data de 3 decembrie 2014.

„Se declară ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, ca zi de sărbătoare naţională. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza şi/sau sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile“, se arată în noua lege.

În expunerea de motive privind declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare legală se arată că „Unirea de la 24 ianuarie 1859 a dovedit lumii întregi că împreună suntem mai puternici, că împreună suntem un popor demn şi respectat. (…) 24 ianuarie semnifică, practic, ziua de naştere a statului naţional modern român şi trebuie ca românii să nu uite acest lucru“.

Comentarii Facebook


Știri recente