Irineu Mihălcescu a fost o personalitate proeminentă a teologiei ortodoxe române din vremea sa, unul dintre cei mai mari dogmatiști ai Bisericii Ortodoxe Române. Irineu (din botez Ioan) Mihălcescu s-a născut la 24 aprilie 1874, ca al șaselea copil din cei zece ai unui preot din satul de munte Valea Viei – comuna Pătârlagele, județul Buzău. După școala primară, urmată în satul natal, și doi ani la gimnaziul din Buzău, între 1887 și 1891 a studiat la Seminarul Teologic din Buzău, iar între 1891 și 1895, la Seminarul „Central” din București. Între 1894-1900, a fost preparator de greacă la Seminarul „Central”. A urmat cursurile Facultății de Teologie din București între anii 1895-1899, pe care a absolvit-o cu lucrarea „Sinodul III Ecumenic din Efes”. După studiile de specializare de la Facultatea de Teologie din Berlin și Leipniz, între anii 1900- 1904, s-a întors în țară și a participat la concursul pentru ocuparea unui post la Facultatea de Teologie din București. S-a impus în fața celor trei contra-candidați prin lucrarea de abilitare „Raportul dintre Religiune și Morală”, fiind numit, în iunie 1904, profesor agregat de Teologie Dogmatică și Simbolică. În 1908 afost numit profesor titular al acestei catedre. A fost hirotonit preot de patriarhul Miron Cristea, în anul 1923, la parohia Amzei din București. După 13 ani de preoție, în anul 1936, preotul Ioan Mihălcescu a rămas văduv, soția sa, Anastasia, aceasta mutându-se la cele veșnice. În același an, a intrat în monahism la mănăstirea Sinaia, unde a fost tuns sub numele de Irineu, iar apoi ridicat la rangul de arhimandrit. Tot în anul 1936, în timpul patriarhului Miron Cristea, a fost ales arhiereu-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, hirotonit pe 17 octombrie cu titlul de „Târgovișteanul”, și a fost desemnat să conducă secția culturală a Consiliului arhiepiscopal. Între 1 noiembrie 1938-,1 noiembrie 1939 a fost locțiitor de episcop al Râmnicului, iar în noiembrie 1939, a fost ales locțiitor de mitropolit al Olteniei. A fost ales mitropolit al Moldovei la 29 noiembrie 1939 și instalat pe 17 decembrie. A păstorit la Iași între anii 1939-1947. Mitropolitul Irineu Mihălcescu și-a desfășurat ultimii ani de păstorire în contextul instaurării regimului comunist în România. Unele dintre aspectele privitoare la viața sa în această perioadă sunt la stadiul de necunoscută sau de ipoteză care așteaptă sursele documentare care să o confirme sau să o infirme. Retras la mănăstirea Agapia la 16 august 1947, mitropolitul Irineu a trecut la cele veșnice la 5 aprilie 1948, după mărturia documentelor păstrate la arhiva Centrului eparhial Iași și după inscripția de pe piatra de mormânt.
Programul slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi
De sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas: Preafericitul…
Oastea Domnului, centenar: Asociația dorește planificarea unor evenimente aniversare la Suceava
Delegați ai Asociației Oastea Domnului s-au întâlnit vineri cu reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în contextul împlinirii a o sută de ani de la fondarea organizației. La Suceava a fost prezent președintele Sfatului Frățesc al…
Mitropolitul Ioan a sfințit clopotnița și troița bisericii din curtea spitalului „Victor Babeș” din Timișoara
Mitropolitul Ioan al Banatului a sfințit vineri clopotnița și troița sculptată în lemn din curtea spitalului „Victor Babeș” din Timișoara. Ierarhul a sfințit și o nouă raclă în care vor fi așezate fragmente de cinstite…
IPS Andrei le-a vorbit elevilor dintr-un liceu de informatică despre tinerii Sfinți Anania, Azaria, Misail și Daniel
Mitropolitul Andrei al Clujului le-a vorbit vineri elevilor din Liceul de informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca despre tinerii Sfinți Anania, Azaria, Misail și Daniel din Vechiul Testament. În deschiderea conferinței, Preotul Profesor Cristian Silviu Rad,…
Eparhia română cu 5 puncte de frontieră spre Ucraina a oferit refugiaților sprijin de 1,5 mil. euro anul trecut
Valoarea ajutorului umanitar acordat refugiaților ucraineni de Episcopia Basarabiei de Sud, prin diverși colaboratori, s-a ridicat la suma de 1,5 milioane de euro, anul trecut. „Anul trecut ne-a dat șansa să ne verificăm dragostea de…