21 de ani de la trecerea în veşnicie a Părintelui Isaac, biograful Sfântului Paisie Aghioritul

Se împlinesc 21 de ani de la trecerea în veșnicie a Părintelui Isaac Aghioritul, ucenicul și biograful Sfântului Paisie Aghioritul.

A trecut la Domnul în 16 iulie 1998 după 10 de ani de nevoință în Muntele Athos.

Viața sa de rugăciune și jertfă a rămas exemplu pentru mulți dintre ucenicii săi printre care se numără Ieromonahul Ștefan Nuțescu, starețul chiliei românești „Buna Vestire” din Sfântul Munte.

La iniţiativa părintelui Ştefan a fost construită o biserică în cinstea Sfântului Paisie Aghioritul care va fi sfinţită în 25 iulie 2019.

Viața mea nu este aici, ci la mănăstire

Părintele Isaac Athonitul s-a născut în data de 12 aprilie 1937 în satul Nabay din Liban, primind la botez numele Fares.

De la tatăl său, psalt în satul natal, a deprins dragostea pentru credința în Hristos.

Încă de mic avea înclinație monahală, fapt pentru care la vârsta de 14 ani a mers în mănăstirea Prorocului Ilie din Shwair, dar s-a întors la casa părintească la insistențele tatălui său.

În 1962, la vârsta de 25 de ani a luat hotărârea de a intra în monahism.

Chiar dacă tatăl său a încercat din nou să-l convingă să nu plece, Fares i-a răspuns: „Chiar dacă ați putea să îmi dați toată lumea în schimb, în ochii mei nu are nici o valoare! Viața mea nu este aici, ci la mănăstire”.

Și-a definitivat studiile la Facultatea de Teologie a Universității din Tesalonic. În Grecia a luat contact cu Sfântul Munte unde l-a cunoscut pe părintele său duhovnicesc, Sfântul Paisie Aghioritul.

După terminarea facultății, s-a întors în Liban și a fost hirotonit preot, viețuind între 1973-1975 în mănăstirea Sfântul Gheorghe Purtătorul de Biruință din Zgharta.


„Experiența Sfinților noștri Părinți s-a păstrat în mare măsură aici, în Sfântul Munte, și am venit ca să o recuperez în acest loc sfânt”

                                                                            -Părintele Isaac Aghioritul


Sub presiunea războiului din Liban a revenit în Tesalonic, iar în 1978 a intrat în obștea monahală a Mănăstirii Stavronikita din Sfântul Munte, primind numele Sfântului Isaac Sirul față de care avea o evlavie deosebită.

Deoarece Mănăstirea Stavronikita era aproape de locul unde viețuia Sfântul Paisie Aghioritul, Părintele Isaac a petrecut mai mult timp cu duhovnicul său.

La un an de la venirea în Sfântul Munte, Părintele Isaac a plecat la sihăstria Învierii Domnului unde a viețuit singur timp de 4 ani.

Tot în această sihăstrie a trecut la Domnul în 16 iulie 1998.

Foto credit: Compoziție Basilica

Comentarii Facebook


Știri recente