2022 va fi Anul European al Tineretului

Comisia Europeană a adoptat duminică propunerea de a desemna anul 2022 ca Anul European al Tineretului. Propunerea urmează să fie discutată în Parlamentul și Consiliul UE.

Pentru a construi un viitor mai bun, mai ecologic, mai incluziv și digital, Europa are nevoie de viziunea tinerilor, a transmis Comisia Europeană în comunicatul referitor la propunere.

Scopul demersului este să sprijine generația care a făcut multe sacrificii în timpul pandemiei, oferindu-i speranță, putere și încredere; să promoveze oportunități pentru tineri la nivel UE; dar și să se inspire din viziunea lor pentru proiectul european comun.

„Anul European al Tineretului ar trebui să aducă o schimbare de paradigmă în modul în care includem tinerii în politici și decizii. Obiectivele Anului vor fi să-i ascultăm, să-i implicăm și să promovăm ocazii concrete pentru tineri”, a spus Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.

„Trebuie să realizăm o punte între generații. Tinerii de astăzi sunt mai puțin interesați în formele tradiționale de participare la societate, dar foarte activi în apărarea lucrurilor în care cred, implicându-se în noi moduri”, a adăugat ea.

De-a lungul anului, vor avea loc activități la nivel european, național și local. Acestea vor viza problematicile incluse în Obiectivele de Tineret ale Uniunii Europene. Acestea se referă la egalitate și incluziune, sustenabilitate, sănătate mentală și bunăstare, precum și calitatea locurilor de muncă. Activitățile vor implica și tineri din afara UE.

Statele membre sunt chemate să desemneze câte un coordonator național pentru organizarea Anului European al Tineretului.

Anul European al Tineretului va contribui la redactarea concluziilor Conferinței Viitorul Europei din 2022, asigurând includerea perspectivei tinerilor. O treime din participanții la Grupurile de discuție și la  Plenarele conferinței vor fi reprezentanți ai tinerilor.

Foto credit: Facebook / Comisia Europeană

Comentarii Facebook


Știri recente