200 ani de la sfinţirea Catedralei Mănăstirii Xenofont: Liturghia a fost oficiată de Patriarhul Ecumenic (VIDEO)

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a liturghisit duminică la Mănăstirea Xenofont din Muntele Athos.

Slujirea Sanctităţii Sale a fost prilejuită de aniversarea a 200 de ani de la sfinţirea bisericii mari din cadrul aşezământului monahal athonit.

După slujbă Patriarhul Ecumenic a plantat un măslin în curtea mănăstirii, ca semn al prezenţei Sanctităţii Sale la momentul aniversar.

Patriarhul Ecumenic a ajuns în Sfântul Munte sâmbătă seara. A fost întâmpinat de conducerea Mănăstirii Xenofont şi de mai mulţi oficiali ai Muntelui Athos.

A fost oficiată o slujbă de Te Deum, apoi Sanctitatea Sa a rostit un cuvânt în care a evidenţiat importanţa momentului aniversar.

Biserica mare a mănăstirii Xenofont, cea mai mare biserică grecească din Athos, este relativ nouă, fiind sfinţită în 1819.

De-a lungul timpului Mănăstirea Xenofont a primit sprijin din partea domnitorilor şi a boierilor români.

Boierii Craioveşti, Sfântul Neagoe Basarab, Mihai Viteazul, Matei Basarab, Sfântul Constantin Brâncoveanu s-au evidenţiat prin diverse danii oferite aşezământului monahal.

Mănăstirea Xenofont se află pe malul mării între între aşezămintele monahale Dohiariu și Rusikon. Foto credit Doxologia/Silviu Cluci

În patrimoniul mănăstirii se află un manuscris pe pergament „Evanghelia slavonă”, darul voievodului Ţării Româneşti Alexandru al II-lea Mircea (1574), precum şi un epitrahil brodat din fir de aur, argint şi mătase colorată oferit de Sfântul Neagoe Basarab (1517).

Sanctitatea Sa va merge la Karyes, capitala Sfântului Munte, şi va vizita mai multe mănăstiri: Vatoped, Pantocrator etc.

Patriarhul Ecumenic îşi va încheia vizita în data de 22 octombrie.

Foto credit: Patriarhia Ecumenică/Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente

Eroii români comemorați la cimitirul din Mons, Belgia

De sărbătoarea „Înălțării Domnului”, 28 mai 20202, au fost oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele şi monumentele închinate acestora din ţară şi străinătate. O ceremonie religioasă și…