20 Mai, Ziua Mondială a Albinelor

Ziua Mondială a Albinelor se sărbătorește în data de 20 mai în fiecare an. Propunerea a venit din partea Asociației Apicultorilor din Slovenia și a fost adoptată la inițiativa Organizației Națiunilor Unite în 18 octombrie 2017.

Scopul acestei zile este acela de a atrage atenția asupra importanței albinelor pentru ecosistem și pentru siguranța alimentară globală. Data de 20 mai a fost aleasă în onoarea lui Anton Janša (1734–1773), un pionier al apiculturii moderne.

Fără albine ar dispărea unele alimente

Importanța albinelor este cu atât mai mare cu cât aproximativ o treime din producția agricolă mondială depinde de polenizare, iar albinele sunt cei mai eficienți polenizatori. Fără albine, multe produse — de la mere și migdale la cafea și tomate — ar putea dispărea din alimentația noastră.

Din păcate, în ultimele decenii, populațiile de albine și alte insecte polenizatoare au scăzut dramatic, potrivit studiilor realizate de ONU și Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN). Printre cauzele principale se numără: agricultura intensivă, utilizarea excesivă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice și distrugerea habitatelor.

Ca reacție la această criză, mai multe state europene — inclusiv Germania, Franța, Italia, Marea Britanie și China — au introdus reglementări pentru limitarea utilizării pesticidelor periculoase.

Salvați albinele!

De asemenea, în 15 mai 2019, Comisia Europeană a anunțat înregistrarea inițiativei cetățenești europene „Salvați albinele!”, care propune măsuri concrete: de la promovarea biodiversității în Politica Agricolă Comună, reducerea pesticidelor, protejarea habitatelor, până la creșterea cercetării și educației în domeniu.

Dispariția albinelor reprezintă o amenințare reală pentru securitatea alimentară globală. Așa cum afirma și Albert Einstein: „Atunci când albinele vor dispărea de pe fața Pământului, omului îi vor mai rămâne doar patru ani de trăit.”

Ce putem face la nivel individual?

  • Să plantăm în curțile și pe terenurile noastre plante locale și care înfloresc la momente diferite din an.
  • Să cumpărăm miere de la producătorii locali.
  • Să cumpărăm produse obținute prin agricultură ecologică sau sustenabilă.
  • Să evităm folosirea de fungicide, pesticide sau ierbicide în grădină.
  • Să răspândim informația despre importanța acestor mici lucrătoare care fac posibilă existența și supraviețuirea noastră.
  • În țările dezvoltate, a devenit se practică și sponsorizarea câte unui stup de către persoanele individuale care vor să se implice.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene


Știri recente