20 aprilie 1828 – S-a născut în Sibiu Gheorghe Ucenescu – compozitor, psalt, profesor, copist, caligraf și editor. Studiile începute la Școala capitală (primară) din Șcheii Brașovului (abs. 1843), cu ierodiaconul Varlaam Baranescu (muzică psaltică), continuate la București (1851-1853), cu Anton Pann (muzică bisericească, tehnică tipografică), ca bursier al Bisericii „Sf. Nicolae” din Brașov. Învățător și psalt la Biserica Sfânta Treime „de pe Tocile” din Brașov (1843-1849), psalt la Biserica „Sf. Nicolae” din Brașov (1854-1896), „instructor în cântările bisericești” la „Școala de normă” din Brașov (1854 – 1888) și profesor de Muzică la Gimnaziul din Brașov (1856-1888). Au rămas de la el manuscrisele: Carte de cânturi cu note de psaltichie scrise de G. Ucenescu, student al Domnului Anton Pan[n], la 1852, 568 canturi (Ms. nr. 3497, București, 1979 – Biblioteca Academiei Române); Tractatu teoretico-practicu de musica ecclesiastica gr, orientală. Maiu. 1881 (Ms. rom. nr. 4819 – Biblioteca Academiei Române). A trecut la Domnul la 21 ianuarie 1896 în Brașov.
Prima eparhie înființată după ´89 a aniversat 30 de ani: Șapte ierarhi au slujit la Catedrala episcopală din Slobozia
Șapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din Slobozia la aniversarea a 30 de ani de la înființarea Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. Slujba a fost oficiată de Arhiepiscopul…
PS Paisie: Hristos-Domnul, ca un pescar iscusit, a prins în mrejele Sale pe apostoli pe când îi învăța să pescuiască
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala patriarhală. În predica rostită la Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a făcut o paralelă între cele două pescuiri minunate relatate în Evanghelii.…
Harul lui Dumnezeu se dăruiește celor care sunt smeriți, ascultători și harnici, spune Patriarhul Daniel
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat duminică la Sfânta Liturghie săvârșită în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței patriarhale. În Duminica a 18-a după Pogorârea Duhului Sfânt a fost citit la Sfânta Liturghie…
Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași: Câștigătorii concursului de reportaje au fost premiați la concertul de sâmbătă
Câștigătorii concursului de reportaje video „Lucrarea muzicii psaltice în viața parohiei”, organizat de în cadrul Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, au fost premiați sâmbătă seara la concertul „Toată suflarea să laude pe Domnul”.…
24 septembrie: Ziua Satului Românesc
Ziua Satului Românesc este serbată anual în ultima duminică din luna septembrie, conform legii adoptate în anul 2020. Cinstirea satului românesc prin înființare unei zile dedicate lui scoate în evidență importanța sa pentru cultura poporului…