19 martie 1827 – S-a născut în Brașov pictorul bisericesc și pedagogul Mișu Popp. Studii la Brașov și Târgu Secuiesc, apoi la Academia de arte dm Viena. în 1849 s-a stabilit la București unde a pictat mai multe biserici împreună cu Constantin Lecca și Barbu Stănescu („Curtea Veche”, „Sf. Gheorghe Nou”, „Răzvan Vodă”, „Radu Vodă”, capela cimitirului Bellu); iar singur a pictat Biserica „Sf. Voievozi” sau domnească din Târgu Jiu, Biserica „Sf. Nicolae” din Câmpulung și Biserica Mănăstirii Frăsinei, ctitoria episcopului Calinic cel Sfânt. Reîntors la Brașov, a funcționat un timp ca profesor la Gimnaziul ortodox și a pictat mai multe Biserici din zonă: „Sf. Treime” și „Adormirea” din Satulung (67 de scene în tempera, multe prelucrate sau reproduse după izvoare apusene), iconostasele bisericilor din Cernat, Râșnov, Țânțari (azi Dumbrăvița), Araci, precum și patru icoane pe tâmpla bisericii din Toderița-Făgăraș. A pictat și foarte multe portrete: Mihai Viteazul, Gheorghe Lazăr, Alexandru Ioan Cuza, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, C. A. Rosetti. Andrei Mureșanu; tablouri cu scene biblice și mitologice, peisaje. A trecut la Domnul în 1892 tot în Brașov.
Putem găsi drumul spre sfinţenie dacă avem smerenie: PS Timotei Prahoveanul la Denia Canonului
„Dacă o păcătoasă decăzută a cunoscut drumul către sfinţenie şi a uimit pe îngeri, aceasta se poate întâmpla şi în viaţa noastră, dacă am avea smerenie, dacă am găsi aceeaşi râvnă pe care a avut-o…
În imagini: Canonul Sfântului Andrei Criteanul la Patriarhia Română – 2021
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala Patriarhală din București, miercuri, 14 aprilie 2021. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Mentor a zeci de generaţii, Pr. Ioan Ică senior a fost condus pe ultimul drum. Ce îi sfătuia pe studenţi
„Trebuie să ai încărcătură de aur, adică atât de mult să agoniseşti, încât să poţi să dai şi celorlalţi din prisosul bogăţiei tale intelectuale şi spirituale”, le spunea adesea părintele Ioan Ică senior studenţilor săi.…
Pandemia este un mare examen pentru noi toţi, spune Mitropolitul Ardealului
„Această pandemie este un mare examen pentru noi toţi, în cadrul căruia frica de moarte şi rigorile legale ale izolării trebuie să fie depăşite prin încrederea în ajutorul lui Dumnezeu”, a declarat Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu,…
Preotul profesor Florian Boitan a fost înmormântat | „Nu am cunoscut un om mai devotat slujirii sacerdotale”
Părintele profesor Florian Boitan a fost înmormântat miercuri, în Capitală. Slujba a fost oficiată în Biserica Delea Veche, locaş de cult unde clericul a slujit în ultimii 41 de ani. A format numeroase generaţii de…