16 noiembrie 2011 – 130 de ani de existență a Facultății de Teologie din București

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București împlinește 130 de ani. Instituția de învățământ teologic superior și-a deschis porțile la 16 noiembrie 1881.

Pr. Prof. Dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie din București a precizat pentru TRINITAS TV faptul că „Facultatea a luat ființă din inițiativa unor ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru că se impunea o astfel de școală pentru pregătirea preoților. La început au fost doar șapte profesori și circa 50 de studenți. Ea a cunoscut o dezvoltare remarcabilă la începutul secolului al XX-lea așa încât în perioada interbelică era facultatea cu cei mai mulți studenți din sud-estul Europei”.

De-a lungul timpului, Facultatea de Teologie Ortodoxă s-a confruntat cu numeroase dificultăți, din cauza diferitelor regimuri politice care s-au succedat la conducerea țării.

„În anul 1948, din cauza contextului istoric, s-a transformat în Institut Teologic de grad universitar. Calitatea învățământului însă nu a avut de suferit în această perioadă de 40 de ani pentru că erau profesori foarte bine pregătiți din perioada anterioară și aș numi pe părintele Dumitru Stăniloae sau pe părintele Ioan Coman și alții. În anul 1991 am revenit în Universitatea din București și în cele două decenii care au trecut de atunci Facultatea noastră a dezvoltat noi specializări. Avem la ora actuală patru specializări. Teologie Pastorală cu o durată de patru ani, apoi cu o durată de trei ani Teologie Didactică pentru profesorii și profesoarele de Religie, Asistență Socială și Artă Sacră. Avem, de asemenea, și un număr de opt masterate care pregătesc absolvenții noștri de facultate și nu în ultimul rând o școală doctorală”, a mai precizat părintele profesor decan Ștefan Buchiu.

Amplasată în centrul Bucureștiului, nu departe de Complexul Catedralei patriarhale, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” constituie unul dintre cele mai vechi și mai importante repere ale învățământului universitar românesc.

În prezent se lucrează la o monografie care va prezenta istoria și personalitățile care au marcat existența acestei instituții.

Comentarii Facebook


Știri recente

PS Ignatie: De ce trăim stări de anxietate?

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. La predică, ierarhul explicat pasajul evanghelic Despre grijile vieții, accentuând modul simplu în care omul ar trebui se raporteze la…