16 august: Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor

Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor este sărbătorită anual în data de 16 august. Sărbătoarea a fost instituită prin legea  nr. 134/2020.

Rolul acestei zile este de a informa publicul, inclusiv tinerii, despre rolul creștinismului în istoria României și despre natura și amploarea persecuției creștine, care continuă și în prezent.

„Martiriul ca dovadă desăvârșită a iubirii lui Hristos este în mod exemplar ilustrat în istoria creștinismului românesc de către Sfinții martiri Brâncoveni”, precizează Patriarhia Română care a salutat declararea noii zile naționale.

„Dedicarea unei zile naționale comemorative martiriului acestora trebuie să fie pentru noi prilej de conștientizare a violențelor actuale împotriva creștinilor. Aceste violențe îmbracă astăzi variate forme de persecuție, de la cristofobia noilor ideologii, până la execuțiile filmate ale unor persoane care nu poartă altă vină decât aceea de a fi creștini”.

În acest context, Patriarhia Română îndeamnă la „recuperarea memorială a martiriului creștin, la apărarea şi promovarea libertății religioase ca drept fundamental al persoanei”.

În data de 16 august, vor avea loc diverse manifestări publice „în semn de conștientizare de către cetățenii români a violențelor și persecuțiilor la care au fost și sunt supuși și astăzi creștinii în lume”.

Anul trecut, peste 340 milioane au fost „puternic persecutați”, iar fenomenul a fost agravat de pandemia de coronavirus, a anunțat la începutul anului 2021 Portes Ouvertes, partenerul francez al organizației Open Doors International.

Raportul din 2019 al aceleiași organizații descoperise 260 milioane de creștini persecutați la nivel global.

Organizația monitorizează toate incidentele, de la „opresiunea zilnică discretă” până la „violențele cele mai grave”.

„Minoritățile creștine persecutate s-au confruntat cu violențe fără precedent și o discriminare mai mare. Pandemia de COVID-19 a amplificat tendințele pe care le observăm de mai mulți ani”, apreciază Portes Ouvertes, care realizează un index anual al persecuțiilor creștinilor din 50 de țări cu grad ridicat de risc.

Cei mai persecutați creștini sunt în Africa Subsahariană, de unde provin peste 90% din creștinii uciși la nivel global pentru religia lor.

Sursă foto: protothema.gr

Comentarii Facebook


Știri recente