154 de ani de la Unirea Principatelor Române sărbătoriți la Timișoara

Cu prilejul împlinirii a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, joi, 24 ianuarie 2013, la Timișoara au fost organizate o serie de manifestări culturale, militare și religioase. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului la aceste evenimente a participat Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei alături de reprezentanți ai administrației publice județene și locale, Liliana Oneț, subprefectul județului Timiș, Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș și Nicolae Robu, primarul Timișoarei, după cum informează site-ul mitropolia-banatului.ro. Totodată, au participat reprezentanți ai armatei, veterani de război, cadre militare în rezervă și în retragere precum și organizații politice și apolitice.

Ceremonia s-a desfășurat în fața Inspectoratului de Poliție al județului Timiș și a debutat cu intonarea imnului de stat de către fanfara Garnizoanei Timișoara. Apoi, a fost evocat momentul Unirii de la 24 ianuarie 1859, când Moldova și Țara Românească, prin dorința stăruitoare a românilor din cele două principate, s-au unificat sub conducerea unui singur domnitor, în persoana lui Alexandru Ioan Cuza.

Manifestarea a continuat cu săvârșirea slujbei de Te Deum, oficiată de un sobor de preoți și diaconi de la catedrala mitropolitană împreună cu preotul militar Radu Bogdan. Au fost înălțate rugăciuni de mulțumire Atotputernicului Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra poporului român și a conducătorilor țării prin unirea principatelor Moldova și Țara Românească la 1859.

După oficierea serviciului religios au avut loc depuneri de coroane la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din fața Inspectoratului de Poliție, de către oficialitățile județene și locale, precum și de reprezentanți ai mai multor instituții timișene. Ceremonia dedicată acestei zile s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare a Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, iar în acordurile fanfarei Garnizoanei Timișoara autoritățile locale împreună cu cei prezenți s-au prins într-o horă simbolică a unirii.

Conferința „Unirea Principatelor Române și Banatul”

Tot în aceiași zi a avut loc și conferința „Unirea Principatelor Române și Banatul” susținută de dr. Vasile Dudaș, șeful secției de Istorie din cadrul Muzeului Banatului. Manifestarea științifică a avut loc la Galeria Theresia – Complexul Bastion din Timișoara. În cadrul evenimentului s-a accentuat aportul Banatului la unirea principatelor române. „Românii bănățeni au întâmpinat și au primit cu simpatie realizarea actului unirii celor două principate sub conducerea domnitorului A. I Cuza. În 4 martie 1866, când domnitorul vine de la Brașov la Timișoara, de-a lungul întregului itinerariu transilvănean, el a fost întâmpinat de locuitorii Banatului cu foarte multă bucurie. În acest sens se cunoaște că în localitatea Coșava din județul Timiș se păstrează clădirea unde A. I Cuza a poposit, iar la Lugoj presa vremii relatează că foarte mulți lugojeni l-au întâmpinat cu „ropote de aplauze”. Și la Timișoara a fost întâmpinat cu aceleași sentimente, aici cunoscându-se clădirea care l-a adăpostit timp de două nopți, și care este situată în centrul orașului” a precizat Dr. Vasile Dudaș, șeful secției de istorie a muzeului Banatului. Din partea centrului eparhial au fost prezenți la eveniment pr. Ionel Popescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei și pr. Zaharia Pereș, consilier cultural. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Timiș și Muzeul Banatului Timișoara.

Comentarii Facebook


Știri recente