152 de ani de la nașterea protoposaltului şi compozitorului Ion Popescu-Pasărea

S-au împlinit duminică 152 de ani de la nașterea protoposaltului şi compozitorului Ion Popescu-Pasărea. Este considerat a fi cel mai important compozitor și pedagog român de muzică psaltică.

Ion Poescu-Pasărea s-a născut în 6 august 1871 în familia preotului Zaharia Popescu, elevul lui Anton Pann și parohul din Pasărea, județul Ilfov. Bunicul său, Neagu Popescu, a fost și el preot în același sat. A mers la școala primară din Brănești, județul Ilfov, apoi la Liceul „Matei Basarab” din București.

După absolvirea liceului, a fost admis la Seminarul „Nifon Mitropolitul” din București, unde l-a avut profesor pe Ștefanache Popescu, alt elev al lui Anton Pann. Între 1890 și 1893, a studiat la Conservatorul din București, apoi a urmat cursurile Facultății de Drept și ale celei de Litere, obținând titlul de Licențiat în Drept și Litere cu calificativul Magna cum laude.

În tot acest timp, a continuat să cânte în strana mai multor biserici din București, printre care și Biserica „Sf. Spiridon-Nou”.

A fost profesor de muzică bisericească la Seminarul „Nifon Mitropolitul” din Capitală, unde, timp de 44 de ani, a continuat activitatea mentorului său, Ștefanache Popescu. A mai predat la Seminarul Central din București, la Conservatorul din București și la Academia de Muzică Religioasă.

În 1922, a fost ales, cu peste 30.000 de voturi, Senator de Ilfov în Parlamentul României, unde a ridicat problema statutului cântăreților bisericești. În 1936, a obținut dreptul de salarizare al cântăreților bisericești ca slujbași ai statului și dreptul lor la pensie.

La inițiativa sa, au fost înființate Academia Regală de Muzică Religioasă, Societatea Culturală „Părintele Macarie” a cântăreților bisericești din București și Asociația Generală a Cântăreților din România.

Psaltul a trecut la Domnul în 10 aprilie 1943 şi îşi doarme somnul de veci în cimitirul Mănăstirii Pasărea din județul Ilfov. În 2022, în fața școlii din Pasăre, pe care a înființat-o a fost amplasat bustul său.

Mai multe detalii biografice sunt disponibile aici.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente