Biserica este lucrarea lui Dumnezeu, Care, prin Fiul Său, a câștigat-o pentru noi, spune Episcopul Canadei

„Biserica este lucrarea lui Dumnezeu. El este Cel Care, prin Fiul Său, a câștigat-o pentru noi”, a spus Episcopul Ioan Casian al Canadei duminica trecută, când Catedrala „Sf. Ioan Botezătorul” a românilor din Montreal și-a serbat anticipat hramul.

„Dacă Sf. Ap. Pavel atrage atenția slujitorilor asupra rolului pe care aceștia îl au în păstrarea și propovăduirea credinței, trebuie să înțelegem faptul că Biserica suntem noi toți – cler și credincioși. În plinătatea ei, Biserica păstrează credința, pentru că ea este o lucrare a Duhului Sfânt pe care Hristos, prin jertfa și învierea Lui, a dobândit-o pentru noi.”

„Sf. Ap. Pavel spune că lucrarea Bisericii se bazează pe lucrarea lui Dumnezeu și a cuvântului Său. Biserica se zidește pe baza cuvântului lucrător al lui Dumnezeu în ea”, a continuat ierarhul.

„Nimic nu se poate face în bună rânduială și cu așezare dumnezeiască fără această temelie care este cuvântul lui Dumnezeu. El zidește și îndreaptă misiunea Bisericii spre trăirea anticipată a Împărăției lui Dumnezeu în și prin Biserică. Ea face să crească în Biserică lucrarea sfințeniei și îi ajută pe credincioși să devină sfinți.”

Între faptele credinței: grija pentru cei slabi

„Un prim semn văzut prin care putem constata lucrarea adevărată a Bisericii este grija pentru cei slabi”, a subliniat Preasfințitul Părinte Ioan Casian.

„Caritatea, milostenia, ajutorul și toate celelalte lucrări săvârșite de credincioșii Bisericii arată fapta care însoțește credința cea adevărată. Căci precum trupul fără de suflet mort este, astfel și credința fără de fapte moartă este, spune Sf. Ap. Iacob. Lucrarea autentică a Bisericii  nu poate fi lipsită de roadele lucrării adevărate a harului lui Dumnezeu.”

„Un al doilea semn al lucrării celei adevărate a Bisericii este aducerea aminte de cuvântul lui Dumnezeu”, a adăugat Episcopul Canadei.

„Nimic nu poate crește și spori în Biserică și în lume în general fără puterea cuvintelor Domnului nostru Iisus Hristos. El este Cel care S-a făcut semenul nostru întrupându-se, unindu-se cu firea omenească în persoana Sa dumnezeiască, luând-o pe umerii Săi, îndreptând-o și răscumpărând-o, a înălțat-o către Dumnezeu Tatăl.”

„Iată de ce avem nevoie să ne aducem aminte de cuvintele Lui, pentru că ele înseamnă pentru noi sănătate, mântuire și viață veșnică și adevărată”, a încheiat ierarhul.

Distincție pentru păstorirea românilor din Montreal

Preasfințitul Părinte Ioan Casian i-a avut alături în slujire pe Părintele Paroh George Chișcă, pe Părintele Mircea Panciuk, protopop emerit, și pe Părinții Constantin Lupașcu și George Albert Drăgan. Răspunsurile la strană au fost date de grupul coral al catedralei.

La finalul liturghiei, Părintele Episcop Ioan Casian i-a oferit Părintelui Paroh George Chișcă diploma de protopop emerit și medalia aniversară a Episcopiei Canadei, în semn de recunoaștere a activității îndelungate în slujba Bisericii și a comunității ortodoxe românești din zona Montreal.

Părintele George Chișcă a mulțumit pentru distincție și a amintit că sărbătoarea Sf. Ioan Botezătorul, ocrotitorul catedralei românilor din Montreal, este cinstit de români și ca ocrotitor al provinciei canadiene Québec.

Celălalt ocrotitor al Catedralei din Montreal este Sf. Calinic de la Cernica.

Foto credit: Episcopia Canadei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente