15 ianuarie 2012 – Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului împlinește astăzi 51 de ani de arhierie

15 ianuarie 2012 – Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului împlinește astăzi 51 de ani de arhierie.

Înaltpreasfinția sa s-a născut la 21 noiembrie 1923 la Caransebeș într-o familie preoțească (unchiul său a fost secretarul episcopului Miron Cristea iar tatăl preot la Biserica „Sfântul Ioan” din Caransebeș), își va petrece copilăria alături de mama sa care îi insuflă dragostea față de cele sfinte, tatăl său murind de tânăr.

Între anii 1934-1942 urmează școala elementară și liceul în Caransebeș. Pleacă apoi la București unde va urma cursurile Facultății de Teologie, între anii 1942-1946. Încă din anul I publică articole pe teme patristice. În anul 1943 este hirotonit diacon celibatar de către episcopul Veniamin Nistor al Caransebeșului, în biserica parohiei Obreja, județul Caraș-Severin. În 1946 este declarat licențiat în Teologie.

După absolvirea facultății se înscrie la doctorat, iar la 30 iunie 1949 își va susține teza cu titlul: ‘Viața și petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creștin pe Valea Nilului’ sub coordonarea regretatului profesor Ioan G. Coman.

Revenind pe plaiurile natale, va fi numit profesor suplinitor la Academia teologică din Caransebeș (1 aprilie 1947 – 1 septembrie 1948). După desființarea istoricei episcopii de aici va merge la Timișoara unde va fi numit în anul 1949 secretar, apoi referent principal la Centrul eparhial. Între anii 1952-1956 ocupă funcția de consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei și Caransebeșului.

Din anul 1956 reia activitatea în învățământul teologic ca profesor la Seminarul din Caransebeș, unde predă greaca și franceza, până la 1 martie 1959 când devine conferențiar universitar la catedra de Îndrumări misionare a Institutului teologic din Sibiu predând Teologia simbolică și Limba greacă.

În anul 1960 va fi hirotonit preot de către Prea Fericitul Patriarh Teoctist pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie Colegiul Electoral Bisericesc îl alege episcop al Aradului, Ienopolei și Hălmagiului.

Se călugărește la mănăstirea Cernica din apropierea Bucureștilor la 12 ianuarie 1961, păstrând numele de Nicolae. Este hirotonit arhiereu în biserica ‘Sfântul Spiridon Nou’ din București la data de 15 ianuarie 1961, de către patriarhul Justinian, instalarea în funcția de episcop al Aradului având loc la 22 ianuarie același an în catedrala episcopală din Arad.

La 17 februarie 1962, același Colegiu Electoral al Patriarhiei Române, îl alege în scaunul vacant de Arhiepiscop al Timișoarei și Caransebeșului și Mitropolit al Banatului. Instalarea s-a făcut Duminică 4 martie 1962 în catedrala mitropolitană din Timișoara de către patriarhul Justinian Marina și alți membri ai Sfântului Sinod în prezența multor preoți și credincioși din Banat.

Comentarii Facebook


Știri recente