145 de ani de la declararea Independenţei României: Avem datoria să păstrăm şi să cultivăm acest dar sfânt

În data de 10 mai 2021 s-au împlinit 145 de ani de la declararea Independenţei României. 

Sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat Independenţa de Stat a României faţă de Imperiul Otoman în data de 9 mai, atunci când Ministrul afacerilor străine, Mihail Kogălniceanu, a declarat: „În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi; suntem naţiune de sine stătătoare (…) Aşadar domnilor deputaţi, nu am cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi suntem o naţiune liberă şi independentă”.

Adunarea Deputaţilor a votat, după discurs, o moţiune, cu 79 de voturi pentru şi 2 abţineri, prin care lua act că „rezbelul între România şi Turcia, cu ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială”.

În aceeaşi zi, şi Senatul a adoptat o moţiune cu un conţinut identic.

Documentul a devenit lege prin semnarea/promulgarea lui de către domnitorul Carol I, în data de 10 mai 1877.

Independenţa României a fost proclamată în Parlament, însă a fost necesar ca aceasta să fie cucerită pe câmpul de luptă.

Avem datoria să păstrăm şi să cultivăm acest dar sfânt

În desfășurarea evenimentelor legate de obținerea independenței naționale, alături de Domnitorul Carol I, de oamenii politici ai timpului şi de armata țării, Biserica Ortodoxă Română a îndeplinit un rol semnificativ prin slujitorii sfintelor altare, prin viețuitorii din mănăstiri şi prin credincioșii săi mireni.

Biserica a avut un rol important și în susținerea soldaţilor români care au fost însoțiți de preoți pe câmpurile de luptă, la Plevna, Rahova, Smârdan sau Vidin, unde o parte dintre ei şi-au jertfit viaţa.

„Astăzi, toți cetățenii României, toate instituțiile statului şi toate cultele religioase avem datoria să păstrăm şi să cultivăm darul sfânt al independenţei naţionale ca fiind un act de dreptate şi un simbol al demnității poporului român, obținut cu multe jertfe de vieți omenești şi cu multe eforturi spirituale şi materiale, spre binele României şi bucuria românilor de pretutindeni”, sublinia Patriarhul României la un eveniment academic dedicat aniversării Independenței de stat.

Imediat după Războiul de Independenţă, din 1877-1878, a apărut ideea ridicării unei Catedrale reprezentative pentru spaţiul românesc, atunci când s-a constatat că nicio biserică din Bucureşti nu era suficient de încăpătoare pentru a găzdui pe toţi cei care participau la slujbe de Te Deum oficiate cu ocazii deosebite sau la alte momente solemne.

Sursa foto: Istorie pe scurt

Comentarii Facebook


Știri recente