Formare continuă a preoților din Mitropolia Banatului

În perioada 30 august – 3 septembrie 2016 s-a desfăşurat o nouă sesiune de cursuri pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie (definitivat şi gradul II). Cursurile au debutat marţi, 30 august, la Centrului eparhial din Timişoara, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, informează site-ul oficial al Mitropoliei Banatului.

Cursurile au început marți dimineața, la biserica „Învierea Domnului” din incinta Centrului eparhial, unde a fost oficiat slujba Acatistului Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Apoi, Înaltpresfințitul Părinte Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt de învățătură pentru preoții prezenți. La această serie, a cursurilor pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical, au participat candidaţi din eparhiile Timişoarei, Aradului şi Caransebeşului. Cursurile au fost susținute de către profesori de la Facultățile de Teologie aparținătoare celor trei eparhii.

Cursurile sunt predate de către profesori de la cele trei centre universitare din cadrul Mitropoliei Banatului, pentru că sunt preoți din întreaga mitropolie, și am considerat că este bine să nu fie profesori numai de la Timișoara, ci și de la Arad și Caransebeș, pentru a avea o extensie de experiență din fiecare centru eparhial. Am început să organizăm cursurile în acest mod încă de anul trecut, și văd că este o deschidere, o receptivitate, pentru că preoții cursanți aud și pe alți profesori de la alte centre și astfel apare o deschidere a orizontului de studiu, iar experiențele de activitate sunt mult mai ample. De aceea,  cursurile sunt momente de har și de bucurie pentru toți preoții participanți a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.

Sesiunea pentru obţinerea gradelor profesionale se va finaliza printr-un examen, în săptămâna 26-30 septembrie, constând din două probe la cunoştinţele teologice inter-disciplinare şi pastoral-misionare şi o probă orală din predică sau cateheză, liturgică şi administraţie parohială pentru definitivat şi două probe scrise de cunoştinţe teologice inter-disciplinare şi pastoral-misionare pentru gradul II.

Cu toate că aceste cursuri par a fi tehnice, ele au o componentă pastorală și duhovnicească. Și le spuneam preoților înscriși la această sesiune, că este o mare binecuvântare de la Dumnezeu pentru ei, că după un anumit număr de ani se întâlneasc cu profesorii lor și cu alți profesori și poartă un dialog, și au posibilitatea să-și exprime pozițile lor față de ce ceea ce au crezut în facultate despre parohie, și ceea ce au găsit în parohie; pentru că una este parohia percepută pe băncile facultății, și alta este parohia din realitate. De asemenea, i-am îndemnat să țină pasul cu cartea și le-am sugerat profesorilor să  le recomande o minimă bibliografie pentru disciplinele ce sunt importante în viața de pastorație. În aceste cursuri nu se poate preda un volum mare de informație, ci ele deschid porțile spre lectură, pentru ca preoții să aibă posibilitatea de a-și putea lărgi orizontul de studiu duhovnicesc a mai specificat Înaltpreasfinția Sa.

În conformitate cu Metodologia pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical, aprobată de Sfântul Sinod prin hotărârea nr. 1199/2008, se menţionează că obţinerea gradului definitiv este obligatorie pentru personalul clerical şi se obţine prin cursuri şi examene speciale de definitivare la minim 2 ani şi cel mult 5 ani de la titularizarea pe post, prin hirotonie. De asemenea, potrivit art. 125, alin 1 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, se arată că obţinerea gradelor profesionale (definitiv, II şi I) sunt obligatorii ca formă continuă de perfecţionare a pregătirii clerului.

 

Comentarii Facebook


Știri recente