12 februrie 2012 – Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului împlinește 40 de ani

La 12 februarie 2012 Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului împlinește 40 de ani

Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul s-a născut la 12 februarie 1972, în localitatea Berezeni, județul Vaslui (nume de botez: Vlad). Formarea teologică a dobândit-o la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Neamț (1990-1995) și Facultatea de Litere și Teologie, din cadrul Universitații „Ovidius” din Constanța, la Specializarea Teologie-Istorie (1996-2000), unde a urmat și cursurile de masterat la specializarea Istorie veche-medievală (2000-2002).

În anul 2003 a fost admis la cursurile de doctorat, în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Al. I. Cuza’ din Iași, la Specializarea Istoria Bisericii Ortodoxe Române, cu teza „Mitropolia Moldovei și Sucevei: Arhiepiscopia Iașilor în prima jumătate a secolului al XX-lea (1900-1948)’, elaborată sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Emilian Popescu. În ianuarie 2009 i s-a conferit titlul de doctor în teologie.

În 2001 a urmat un curs de limbă engleză organizat de către Consiliul Mondial al Bisericilor din Geneva la Academia Ortodoxă din Vilemov, Cehia, iar în 2005 a participat la un Stagiu de perfecționare a limbii engleze la Comunitty of the Resurrection, Mirfield și cursurile de teologie din cadrul Colegiului Teologic Resurrection, Marea Britanie. Din anul 2004 este cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași.

În lucrarea administrativă, Preasfințitul Emilian a îndeplinit funcțiile de: Mare eclesiarh al Mânăstirii Neamț; Preot spiritual al Facultății de Teologie din Iași; Președinte al Consistoriului monahal și Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Iașilor; Exarh al mânăstirilor din județul Iași.

În ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 29 octombrie 2009 a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, cu titlul „Lovișteanul”. Ceremonia de întronizare, oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a avut loc în data de 14 noiembrie 2009, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

Pe lângă activitatea didactică, a desfășurat și desfășoară o bogată activitate misionar-pastorală, precum și științifică, concretizată în cărți, studii și articole. A participat activ la congrese, conferințe, simpozioane și întruniri științifice naționale și internaționale.

Comentarii Facebook


Știri recente