În 11 decembrie este celebrată Ziua internațională muntelui. Tema anului 2020: „Biodiversitatea montană”.
Ziua aniversară a fost instituită în 2003 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) prin Rezoluţia 57/245 şi are ca scop încurajarea comunităţii internaţionale de a organiza evenimente la toate nivelurile pentru a sublinia importanţa dezvoltării durabile a zonei montane, informează Agerpres.
Tema propusă pentru anul 2020 este „Biodiversitatea montană”.
„Sărbătorim biodiversitatea lor bogată, dar în acelaşi timp să abordăm amenințările cu care se confruntă”.
„Munții se profilează în unele dintre cele mai spectaculoase peisaje din lume. Topografia lor unică a creat condițiile pentru un spectru larg de forme de viață. Biodiversitatea cuprinde varietatea de ecosisteme, specii și resurse genetice, iar munții au multe soiuri endemice”.
„Topografia diferențiată în ceea ce privește altitudinea, panta și expunerea în munți oferă oportunități de a crește o varietate de culturi de înaltă valoare, horticultură, animale și specii forestiere”, se menţionează pe site-ul ONU.
Acoperind aproximativ 22% din suprafaţa Pământului, munţii joacă un rol important în direcţia spre o creştere economică sustenabilă. Munţii nu doar furnizează mijloace de subzistenţă şi asigură un trai decent pentru milioanele de oameni din întreaga lume care trăiesc la munte, dar alte câteva milioane de persoane beneficiază de pe urma acestei bogăţii naturale.
Munţii furnizează apă dulce, energie şi hrană – resurse care vor deveni insuficiente în următoarele decenii. Totuşi, în zonele muntoase se înregistrează şi o incidenţă ridicată a sărăciei, aceste zone fiind extrem de vulnerabile în faţa schimbărilor climatice, a defrişărilor, a degradării terenului şi a dezastrelor naturale.
Foto credit: Basilica.ro / Iulian Dumitraşcu
Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.