11 august 1508 – A trecut la cele veșnice în Mănăstirea Dionisiu din Muntele Athos, Patriarhul de Constantinopol Nifon (din botez Nicolae), sfânt. A învățat în orașul Arta, unde, probabil, s-a călugărit, fiind hirotonit diacon; refugiat din cauza turcilor în Albania, la Croia (Kruja), la curtea despotului Gheorghi Kastrioti (Scanderbeg), unde a fost hirotonit preot, apoi în Mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida și în câteva mănăstiri din Muntele Athos, inclusiv la Dionisiu. În 1483 ales Mitropolit al Tesalonicului, iar în 1486 Patriarh ecumenic la Constantinopol; în 1488 înlăturat din scaun din dispoziția sultanului Baiazid II și retras în Mănăstirea „Sf. Ioan Prodromul’, de lângă orașul Sozopolis; după opt ani ales din nou Patriarh ecumenic, înlăturat în 1596 și exilat la Adrianopol. În 1503 (sau 1502) adus în Țara Românească de domnitorul Radu cel Mare (1495-1508), încredințându-i misiunea de a reorganiza viața bisericească de aici; se presupune că el însuși conducea Mitropolia Ungrovlahiei. În 1505 s-a retras în Muntele Athos, la Mănăstirea Dionisiu, unde a murit. La 16 august 1517, a doua zi după sfințirea Mănăstirii Argeș, patriarhul Teolipt I al Constantinopolului, prezent la sfințire, a „canonizat’ pe patriarhul Nifon, prima canonizare despre care se știe că s-a făcut la noi. Capul și o mână a sfântului au fost dăruite de călugării de la Dionisiu noii mănăstiri a lui Neagoe Basarab de la Argeș; în 1949 sunt duse în catedrala mitropolitană din Craiova. Prăznuit în fiecare an, mai ales la Muntele Athos și în Țara Românească, la 11 august.
Țară mică, inimă mare: Maia Sandu mulțumește Misiunii Diaconia pentru că ajută refugiații ucraineni
Misiunea Diaconia a Mitropoliei Basarabiei făcut publică miercuri o scrisoare de mulțumire primită de la Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, care apreciază implicarea organizației în sprijinul oferit refugiaților din Ucraina. „Am arătat astfel că suntem…
Sfânta Chinotită a Muntelui Athos a transmis un comunicat referitor la conflictul din Ucraina
Sfânta Chinotită a Muntelui Athos a transmis marți un comunicat referitor la situația din Ucraina. Reprezentanții comunităților monahale din Sfântul Munte își exprimă compasiunea pentru victimele conflictului din această țară și afirmă că se roagă…
ASCOR Oradea organizează o conferință despre estetică și teologie în Arta Bizantină
Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români din Oradea organizează joi conferința „Arta Bizantină. O privire asupra esteticii și teologiei imaginii”, susținută de Monahia Atanasia Văetiși, de la Mănăstirea Stavropoleos. Evenimentul, organizat în colaborare cu Episcopia Ortodoxă…
Tabăra din pridvorul satului: Poți dona pentru vacanța copiilor din satele Moldovei
Și în vara aceasta, Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor organizează proiectul „Tabăra din pridvorul satului”. Sloganul Taberei din Pridvorul Satului 2022 este „Niciun copil fără vacanță!”. Scopul proiectului este să se ofere o…
Proiect: Acord de înfrățire între București și Capitala Georgiei
Consiliul General al Capitalei va dezbate în ședința de joi proiectul care prevede încheierea unui acord de înfrățire între Municipiul București și orașul Tbilisi, Capitala Georgiei. Acordul de înfrățire dorește să promoveze relațiile de cooperare…