11 ani de Patriarhat | Mesaje de felicitare adresate Patriarhului României

Mai mulți reprezentanți ai autorităţilor de Stat centrale şi locale, dar și ai altor instituţii publice i-au adresat felicitări Preafericitului Părinte Daniel cu prilejul aniversării a 11 ani de la întronizarea ca Patriarh al României.

Printre cei care au transmis felicitări în cadrul momentului aniversar organizat duminică, 30 septembrie 2018, la Palatul Patriarhiei se numără Președintele Camerei Deputaților, Secretarul de Stat pentru Culte, dar și Ministrul pentru românii de pretutindeni.

Dl. Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte a subliniat „modul în care Biserica Ortodoxă Română ştie să se implice nu doar în celebrarea istoriei şi memoriei româneşti, ci şi în edificarea viitorului nostru comun” și a salutat „energia şi tenacitatea” cu care lucrează Părintele Patriarh la proiectul Național Catedrala Mântuirii Neamului.

Momentul aniversar a avut loc după Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum oficiate în Catedrala Patriarhală.

Redăm în continuare, integral, cele trei mesaje de felicitare:


Mesajul de felicitare adresat de Secretarul de Stat pentru Culte

Preafericirea Voastră,

Cu mare bucurie Vă urez astăzi, cu ocazia împlinirii a unsprezece ani de la întronizarea în scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, la mulţi ani cu sănătate, multe bucurii şi o păstorire cu roade la fel de bogate ca şi până acum!

În acest an cu profunde valenţe simbolice, doresc în mod special să Vă mulţumesc şi să Vă felicit pentru modul extraordinar în care, prin grija Preafericirii Voastre, Biserica Ortodoxă Română s-a implicat şi se implică în celebrarea Centenarului Marii Uniri.

Conştientă de rolul pe care l-a jucat şi îl joacă în edificarea, păstrarea şi promovarea culturii şi a identităţii naţionale, Biserica Ortodoxă Română, alături de celelalte culte din România, se ridică astfel şi în acest an la înălţimea importantului său rol în societate, ca parte importantă a sa.

Aş dori să salut energia şi tenacitatea cu care lucraţi permanent la continuarea lucrărilor viitoarei Catedrale Naționale, pentru a face posibila sfinţirea ei la sfârşitul lunii noiembrie. Vom onora astfel cum se cuvine memoria eroilor români care au făcut posibilă îndeplinirea marelui ideal naţional al Unirii, oferind totodată urmașilor lor şansa de a se bucura, din acest an, de un monument-simbol al istoriei, identităţii, speranţelor şi al valorilor care ne unesc.

Secretarul de Stat pentru Culte adresând felicitări Patriarhului României. ©Mihnea Păduraru / ZL

Ţin să Vă mulţumesc și pentru modul în care Biserica Ortodoxă Română ştie să se implice nu doar în celebrarea istoriei şi memoriei româneşti, ci şi în edificarea viitorului nostru comun, aducând propuneri valoroase, concrete, în perspectiva Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Reflecţia teologică, pe care Biserica o aduce în societate, reprezintă unul dintre cele mai necesare instrumente ale felului în care ne înţelegem şi ne asumăm viitorul ca naţiune europeană. Construirea unei Europe mai stabile şi mai solidare, prin reaşezarea în centrul proiectului european a valorilor fundamentale ale libertăţii, unicităţii şi demnităţii persoanei umane este idealul nostru, al tuturor.

Bisericile au însoţit în permanenţă devenirea istorică a Europei, însufleţind cele mai multe dintre proiectele sociale, educaţionale şi culturale care astăzi evidenţiază rădăcinile creştine europene. Valori şi virtuţi de sorginte creştină, precum grija faţă de aproapele tău sau protejarea familiei naturale, trebuie să reprezinte coloana vertebrală a oricărei politici democratice aflate în deplină consonanţă cu aspiraţiile poporului român.

Vă mulţumesc pentru modul în care aţi înţeles să ne fiţi alături, în special în continuarea şi aprofundarea relaţiilor de cooperare și parteneriat dintre stat şi Biserica Ortodoxă Română, şi Vă urez încă o dată sănătate, putere de muncă, păstorire rodnică şi mulţi ani fericiţi!

Victor Opaschi

Secretar de Stat pentru Culte


Mesajul de felicitare adresat de Președintele Camerei Deputaților

Preafericirea Voastră,

Cu deosebită onoare și evlavie, la ceas de Mare Sărbătoare, îngăduiți-mi să Vă adresez cele mai alese urări de sănătate, slujire rodnică și noi împliniri în Sfânta Misiune cu care ați fost învestit.

Totodată, Vă asigurăm de respectul și deplinul nostru sprijin în amplul proces de edificare a Ortodoxiei Române în noul context european și internațional și ne exprimăm recunoștința pentru rolul pe care Biserica îl are în viața poporului român în menținerea unității, identității, promovarea valorilor morale și consolidarea păcii sociale.

În acest moment de Mare Aniversare Vă doresc, Preafericirea Voastră, viață îndelungată, sănătate și împlinirea tuturor mărețelor proiecte pe care le-ați inițiat în cea mai înaltă și Sfântă Menire pe care v-a conferit-o Biserica Ortodoxă Română.

Cu alese sentimente de prețuire,

Liviu Dragnea

Președintele Camerei Deputaților


Mesajul de felicitare adresat de Ministrul românilor de pretutindeni

Preafericirea Voastră,

În această zi în care se împlinesc 11 ani de la alegerea Preafericirii Voastre ca Patriarh al României, Vă doresc ca Bunul Dumnezeu să Vă dăruiască multă sănătate, bucurii și cât mai multe împliniri în slujirea de Întâistătător al Bisericii noastre strămoșești.

În anul în care serbăm centenarul României moderne, datorită inițiativei și implicării constante a Preafericirii Voastre, putem să vedem realizat un ideal vechi al românilor de pretutindeni, și anume Catedrala Națională din București, ce va constitui un punct de reper important pentru identitatea oricărui român, indiferent unde s-ar afla el.

Mulțumită grijii părintești a Preafericirii Voastre, românii aflați în afara granițelor țării pot în prezent să se roage în limba română și să simtă românește în bisericile eparhiilor ortodoxe românești.

Vă mulțumim Preafericirea Voastră pentru întreaga activitate și slujire a românilor și vă adresăm un sincer La mulți și binecuvântați ani!

Natalia – Elena Intotero

Ministrul pentru românii de pretutindeni


Foto credit: Mihnea Păduraru / ZL

Comentarii Facebook


Știri recente