1070 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Ioan de Rila (FOTO)

Sfântul Cuvios Ioan de Rila, unul dintre cei mai cunoscuți sfinți de origine bulgară, a fost comemorat în perioada 17 – 18 august 2016, în Biserica Ortodoxă a Bulgariei la împlinirea a 1070 de ani de la trecerea sa la Domnul.

Delegatul Bisericii Ortodoxe Române la aceste eveniment a fost Părintele Neluțu Oprea, parohul Bisericii „Sfânta Treime” din Sofia.

Numeroși ierarhi, preoți și diaconi au fost prezenți, miercuri, 17 august 2016, la Mănăstirea Rila, ctitorie a Sfântului Ioan, unde, începând cu orele 20:00, când a fost oficiată slujba Privegherii. La slujbă a fost prezent și Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Bulgariei.

A doua zi, joi, 18 august 2016, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Neofit împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. În cadrul slujbei a fost citită Scrisoarea patriarhală şi sinodală cu ocazia împlinirii a 1070 de ani de la mutarea la Domnul a Sfântului Cuvios Ioan de la Rila.

Prin intermediul scrisorii, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei îndeamnă poporul drept credincios la urmarea pildei Sfântului Cuvios Ioan de iubire negrăită faţă de Dumnezeu şi de aproapele și a exemplului de tărie în ispite şi încercări.

La finalul Sfintei Liturghii festive, Preafericitul Părinte Neofit le-a vorbit credincioșilor prezenți despre personalitatea duhovnicească deosebită a Sfântului Ioan de Rila care a fost întotdeauna ocrotitorul spiritual al poporului bulgar.

Sursa: bg-patriarshia.bg

Slujba Privegherii – 17 august:

Sfânta Liturghie, 18 august:

Comentarii Facebook


Știri recente