100 de persoane vulnerabile social au beneficiat de campania „Sănătate pentru sate” la Chiojdeanca, jud. Prahova

100 de persoane din Chiojdeanca, județul Prahova, au fost consultate gratuit la sfârșitul săptămânii trecute de medici cu diferite specializări: Diabet Zaharat, Pediatrie, Oncologie, Oftalmologie, Cardiologie, Gastroenterologie, Medicină Internă, Urologie, Chirurgie Oncologică Și Ginecologie.

Acțiunea a făcut parte din Campania „Sănătate pentru sate” a Voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale. În urma consultațiilor, medicii au depistat patologii severe, printre care și un cancer de sân.

„Mai multe persoane au aflat de problemele de sănătate cu care se confruntau și astfel au preîntâmpinat  agravarea acestora. Este o activitate foarte utilă pentru mediul rural, deoarece vârstnicii ajung tot mai greu la medicii specialiști din marile orașe”, a explicat Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor.

„Copiii, de asemenea, ajung greu la medic. Foarte multe persoane pun sănătatea pe planul doi, de obicei se ocupă de problemele cotidiene, de problemele casnice, iar toate aceste probleme de sănătate se agravează.”

Campania de săptămâna trecută a inclus și o componentă de screening. Femeilor li s-au făcut în mod gratuit teste Babeș-Papanicolau, ca parte din campania națională „Prevenire și depistare a cancerului de col uterin”.

Dănuț Prună speră ca oamenii să înțeleagă că programele de screening ale Ministerului Sănătății ajută la rezolvarea problemelor lor de sănătate.

„Astăzi am întâlnit afecțiuni ginecologice, chirurgicale, am găsit și un cancer de sân, afecțiuni urologice precum și paciente hipertensive”, a declarat dr. Virgiliu-Mihail Prunoiu, medic chirurg oncolog.

„Este important că sunt descoperite din timp aceste afecțiuni, sper și pacienții să ne asculte să se ducă mai departe să facă investigațiile recomandate de către noi, medicii specialiști.”

„Au venit paciente care au vrut să facă testul Babeș-Papanicolau, majoritatea nu făcuseră niciodată testul. Erau speriate, le era teamă, dar s-au convins că nu e nimic dureros și au promis că vor face și pe viitor investigația”, a spus și dr. Cristina Şaptefraţi, medic primar Ginecologie Oncologică.

Până în prezent, în cadrul campaniei „Sănătate pentru sateˮ, au fost organizate 97 de acțiuni în județele Ilfov, Prahova, Maramureș, Argeș, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Botoșani. Numărul beneficiarilor a fost de peste 12.000.

Foto credit: Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale

Follow us on Twitter: @BasilicaNews

Comentarii Facebook


Știri recente