100 de cruci expuse la Sibiu ca simbol al Centenarului Marii Uniri

Asociația Eleon în parteneriat cu Muzeul Astra, a vernisat duminică, 1 aprilie 2018, expoziția „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”. Această expoziție are loc în Casa Artelor din Sibiu (Piața Mică) și va rămâne deschisă publicului până în data de 3 iunie 2018.

Expoziţia prezintă obiecte folosite în practica religioasă (icoane, cruci, pristolnice) şi lucrări de artă contemporană cu tematică explicit sau implicit religioasă. Tipologia obiectelor este variată, de la icoană la pictură de şevalet şi sculptură, de la arta populară la arta cultă, însă în toate este prezentă Crucea, ca semn al biruinţei morţii înscris în creaţie.

IPS Laurențiu vorbind despre înțelesurile Sfintei Cruci

În cadrul evenimentului Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a ținut un cuvânt de binecuvântare în care a vorbit despre semnificațiile Sfintei Cruci: „Privind aceste creații artistice suntem încercați de un sentiment lăuntric, profund, pentru că regăsim în noi pecețile Crucii rânduite de Biserică prin Sfintele Taine”.

Ierarhul accentuează faptul că toată viața noastă de creștini stă sub semnul crucii: „De când ne-am născut, primul semn pe care l-am primit pe fruntea noastră, la gură și la piept, înainte de Botez, a fost semnul Crucii”, și totodată „în ultima clipă a vieții când ne îndreptăm pe drumul veșniciei, tot în chipul Crucii plecăm, pentru că așa ne-a creat Dumnezeu, în formă de Cruce. Când întindem mâinile pentru a ne exprima dragostea și prețuirea față de semenii noștri prin îmbrățișare, tot Crucea o marcăm”.

Artiştii au acceptat o expoziţie care nu-i promovează pe ei personal. Participanţii sunt pictori şi sculptori contemporani între care se află personalităţi de primă mărime ale artei contemporane româneşti.

Icoanele pictate pe lemn sunt realizate de doi artişti cu pregătire academică şi o lungă experienţă în pictura bisericească, Vasile Lefter şi Toma Chituc, iar  cele pictate pe sticlă au fost realizate de Nicolae Muntean, meşter popular ce a primit titlul de Tezaur Uman Viu.

Lasare de carte la eveniment

În deschiderea vernisajului, Pr. Prof. Ioan I. Ică jr. a lansat cartea „Ziua în care a început revoluția – regândind sensul Crucii lui Iisus” și împreună cu eseistul Costion Nicolescu a moderat un dialog cu artiștii prezenți la vernisaj: Dacian Andoni, Constantin Flondor, Ion Grigorescu, Dan Mohanu, Silviu Oravitzan, Horea Paştina, Mihai Sârbulescu, Su Yan, Ana Maria şi Mihai Ariciu, Vasile Lefter.

Pe întreaga perioadă a desfăşurării expoziţiei, în sala de conferinţe a Casei Artelor vor fi proiectate secvenţe din interviuri cu Pr. Prof. Ioan Ică jr., Pr. Prof. Constantin Coman, Silvia Radu, Horea Paştina, Ion Grigorescu, Costion Nicolescu, Dan Mohanu, tematica acestora fiind crucea şi expoziţia dedicată ei.

Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Complexului Naţional Muzeal ASTRA Sibiu, Mitropoliei Ardealului, Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, Consiliului Judeţean Sibiu, Consiliului Judeţean Alba, Mânăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” Alba Iulia.

Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani este o expoziţie itinerantă care a debutat în oraşul Unirii, Alba Iulia, în 30 noiembrie 2017, apoi a fost vernisată la Iaşi, în 18 ianuarie 2018, urmând ca anul acesta să fie găzduită la Chişinău, Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.â

Foto Credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente