100 ani de la sfințirea Bisericii Sf. Ilie-Grant. Episcopul Varlaam încurajează la dârzenie în apărarea credinței

„Sărbătoarea Sfântului Ilie este pentru toată Biserica, dar mai ales pentru comunitățile aflate sub ocrotirea lui, un moment de bucurie, de întrarmare sufletească”, a subliniat Episcopul Varlaam Ploieșteanul vineri la Biserica Sf. Ilie-Grant din Capitală.

În contextul împlinirii a o sută ani de la „momentul în care lăcașul de cult a fost îmbrăcat cu foc din cer prin coborârea harului Duhului Sfânt în slujba de sfințire”, ierarhul a îndemnat la apărarea credinței așa cum a făcut-o odinioară Sfântul Proroc Ilie:

„Să privim icoana Sfântului Ilie cu multă speranță și cu multă bucurie, dar mai ales cu dorința ca și noi să urmăm râvna și credința sfântului proroc”, a spus Episcopul vicar patriarhal.

„Asemenea Sfântului Ilie, Biserica cheamă cu multă râvnă pe toți cei care au primit Botezul, doresc să moștenească viața de veci și să nu rătăcească în întunericul acestei lumi să își îndrepte viața din punct de vedere moral, să mărturisească singura credință care poate mântui: credința creștină ortodoxă și viețuirea potrivit preceptelor Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a adăugat PS Varlaam.

Amintind de un moment în care chiar marele proroc serbat s-a aflat în deznădejde, părintele episcop a spus că trebuie să conștientizăm că există în vremea noastră o Biserică puternică:

„La un moment dat, deznădăjduit de faptul că aproape tot poporul s-a abătut de la dreapta credință, Sf. Ilie i s-a adresat lui Dumnezeu cu cuvintele: Doamne eu singur am rămas credincios în acest popor și atunci Dumnezeu i-a descoperit că mai sunt în Israel mii de bărbați care nu și-au plecat genunchii lui Baal”.

„Sigur că și în vremea noastră există multă rătăcire, dar există și o Biserică puternică, alcătuită din credincioșii care mărturisesc cu dârzenia, cu vigoarea și cu râvna Sfântului Proroc Ilie credința cea dreaptă și mântuitoare”.

„Să ne învrednicească Dumnezeu ca și noi să ne aflăm printre aceștia!”, s-a rugat la final Preasfinția Sa.

Biserica Sf. Ilie-Grant

Ridicată în anul Marii Uniri, Biserica Sf. Ilie-Grant din cartierul Crângași a aniversat vineri, 20 iulie 2018, o sută ani de la sfințire.

Programul liturgic a început de joi seara cu slujba privegherii, iar vineri, în ziua praznicului, Episcopul Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sfânta Liturghie în lăcașul de cult.

Piatra de temelie a fost așezată în 15 august 1907, însă lucrările au fost întrerupte din cauza Primului Război Mondial.

Sf. Ilie-Grant
Biserica Sf. Ilie-Grant. ©Mircea Popa/Ziarul Lumina

Astfel, construcţia a fost finalizată în 1918 și sfințită în data de 16 septembrie de Episcopul Meletie Gălăţeanul.

În prezent slujtori ai lăcașului de cult sunt: părintele paroh Atanasie-Tănăsache Costea şi părintele Petre Comşa.

Foto: captură video Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente