100 ani de la arborarea steagului Serbiei la Casa Albă. Episcopul Irineu al Americii de Est a deschis ceremonia

Episcopul Irineu al Americii de Est (Patriarhia Serbiei) a rostit în 25 iulie o rugăciune la Camera Reprezentanţilor a SUA în deschiderea manifestărilor dedicate Comemorării Centenarului arborării drapelului Serbiei la Casa Albă.

Ierarhului i-a fost adresată invitaţia de congresmanul Ted Poe, potrivit site-ului oficial al Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Părintele Episcop s-a rugat lui Dumnezeu să-i călăuzească pe membrii Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite ale Americii pentru a reprezenta în mod corect „interesele cetăţenilor şi ale celor care locuiesc, muncesc şi studiază în SUA”.

„Fie ca ei să fie luminaţi de învăţăturile Tale şi motivaţi în angajamentul lor în slujba naţiunii şi a poporului nostru. Binecuvintează-i şi ocroteşte-i pe ei şi pe noi”, a spus Preasfinţia Sa în finalul rugăciunii.

În urmă cu o sută de ani, în 28 iulie 1918, Preşedintele de atunci al Statelor Unite, Woodrow Wilson, a convocat poporul american la rugăciune pentru Serbia şi poporul sârb. Declaraţia sa a fost citită în bisericile din toată țara și a fost publicată în aproape toate ziarele importante.

Clopotele bisericilor din America au răsunat la ora 12:00 în acea zi în amintirea sacrificiilor serbilor din timpul Primului Război Mondial.

Drapelul Serbiei a fost arborat la Casa Albă şi toate clădirile publice din capitala Statelor Unite.

O sută de ani mai târziu, probabil pentru prima dată în istoria Statelor Unite, un episcop sârb a onorat această convocare prezidențială din vechime şi s-a rugat pentru membrii Congresului și pentru binele tuturor.

Foto Credit: spc.rs

Comentarii Facebook


Știri recente