10 ani de la resfinţirea Catedralei din Tulcea: în imagini

Episcopul Visarion al Tulcii a liturghisit vineri, de Sfântul Nicolae, la hramul Catedralei din Tulcea. În ziua sărbătorii patronului spiritual s-a împlinit un deceniu de la resfinţirea lăcaşului de cult. 

Slujba de resfinţire era oficiată, în urmă cu 10 ani, de Episcopul Visarion al Tulcii.

Catedrala este considerată unul dintre cele mai reprezentative lăcaşuri de cult din Dobrogea.

Actul de fundaţie a fost pus de Mitropolitul Dionisie al Durostorului, în 1862. Construcţia lăcașului de cult este în formă de cruce, stil bizantin cu trei turle, două aşezate în faţă, iar a treia mai mare, în centru.

Imagini din timpul slujbei oficiate vineri, 6 decembrie 2019, de Episcopul Visarion al Tulcii. Foto credi: Episcopia Tulcii.

În întregul său ansamblu, Catedrala prezintă o concepţie arhitecturală modernă, rafinată. Predomină formele curbe sau rotunjite, ceea ce conferă ansamblului o eleganţă specifică.

Atât faţada de vest, cât şi faţadele laterale sunt decorate cu elemente neoclasice (coloane adosate, pilaştri, frontoane triunghiulare) îmbinate cu altele tradiţionale (firide, muluri).

În anul 1867, fiind în drum spre Constantinopol pentru a primi învestitura, domnitorul Carol I s-a oprit la Tulcea, în urma invitaţiei făcute de mutaşeriful de atunci, Ismail Paşa.

Pictura în stil renascentist a fost executată între anii 1905-1906 de pictorul Marinescu, de la şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti.

Cu acest fericit prilej, Carol I a vizitat şi Biserica „Sfântul Nicolae“, care era pe atunci în construcţie. Înţelegând nevoile în care se afla, a donat bisericii un potir argintat, aflat şi astăzi printre odoarele bisericii.

Episcopul Visarion împreună cu soborul slujitor de la slujba din 6 decembrie 2019. Foto credit: Episcopia Tulcii

 

Foto credit: Episcopia Tulcii

Comentarii Facebook


Știri recente