Sprijinul Bisericii Ortodoxe Române pentru refugiații din Ucraina sosiți pe teritoriul României și al Republicii Moldova a continuat și pe parcursul anului trecut, însumând peste un milion de euro oferiți sub formă ajutor financiar, de servicii și de produse.
Astfel, în 2023, eparhiile Bisericii Ortodoxe Române și Federația Filantropia au oferit sprijin cuantificabil la suma de 5.151.731,43 lei în beneficiul persoanelor afectate de războiul din Ucraina. Suma reprezintă echivalentul a 1.041.490,23 euro la cursul mediu de anul trecut.
Iată și alte cifre relevante pentru sprijinul oferit refugiaților din Ucraina:
- 246 de persoane s-au implicat: personalul unităților de cult și voluntari;
- 3.651.289 lei este valoarea cumulată a ajutoarelor financiare și a produselor oferite gratuit (hrană caldă, produse alimentare, hrană bebeluși, produse igienico-sanitare, medicamente, pături, articole îmbrăcăminte, jucării etc.);
- 169.500 lei a fost valoarea transporturilor umanitare pentru refugiați realizate pe teritoriul României și al Republicii Moldova;
- 2.021 servicii de consiliere și orientare;
- 812 servicii educaționale, de sprijin logistic (spații de adăpost – cort/containere etc.) și de transport;
- 402 locuri de cazare au fost puse la dispoziție, dintre care peste 60% cu servicii de masă incluse – dintre acestea, au fost ocupate 143;
- 391 servicii medicale;
- 228 servicii de traducere;
- 261 persoane au donat sânge pentru răniții din Ucraina;
- 7 proiecte de sprijin pentru refugiați realizate de Federația Filantropia a Patriarhiei Române și organizațiile membre.
„Principalul nostru partener în realizarea acestor proiecte a fost Organizația Internațională pentru Caritate Creștin Ortodoxă (IOCC), dar am lucrat și cu Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) la unul dintre ele”, a explicat Părintele Consilier Patriarhal Ciprian Ioniță, Președintele Federației Filantropia, pentru Basilica.ro.
„Proiectele au vizat atât ajutoare în alimente și îmbrăcăminte, cât și servicii de socializare, de consiliere psihologică, de informare în scopul prevenirii traficului de persoane”, a adăugat părintele consilier patriarhal.
Sprijinul pentru refugiați va continua atâta timp cât războiul continuă să facă ravagii în țara vecină. Pentru a ajuta la integrarea refugiaților, „Federația Filantropia va desfășura anul acesta, tot cu sprijinul IOCC, și cursuri de limba română în două locații, la București și la Oradea”, a mai anunțat Părintele Consilier Patriarhal Ciprian Ioniță.
În primul an de război, când afluxul de refugiați a fost uriaș, valoarea totală a sprijinului oferit de Patriarhia Română refugiaților ucraineni din România și persoanelor afectate de război în interiorul Ucrainei a fost în valoare de peste 8,7 milioane de euro.
Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi (arhivă 2022)
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews