1 Decembrie 1918, Ziua Națională a României: Românii și-au împlinit un vis și un drept

În data de 1 decembrie 1918, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale de la Alba-Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român. Stabilirea datei ca Zi Națională a României s-a făcut în 1990, imediat după ieșirea din comunism.

Marea Unire s-a putut realiza în contextul disoluției Imperiului Austro-Ungar, multinațional, după Primul Război Mondial.

Istorie

În primăvara anului 1918 au apărut lucrările lui Oskár Jászi şi ale lui Karl Renner privind situaţia naţiunilor Imperiului Austro-Ungar şi dreptul acestora la autodeterminare. Iar în 5/18 octombrie 1918, preşedintele american Woodrow Wilson a recunoscut dreptul la autodeterminare al popoarelor din Austro-Ungaria.

Lucrările Marii Adunări Naţionale s-au desfăşurat în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918 în incinta Casei Armatei (austro-ungare), viitoarea Sală a Unirii din Alba Iulia. Au fost aleşi drept preşedinţi Gheorghe Pop de Băseşti şi episcopii Ioan I. Pap şi Demetriu Radu.

Cei 1228 de delegaţi ai românilor „din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească” au votat o rezoluţie care „decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România.

Adunarea Naţională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre” şi proclamă libertatea, egalitatea şi autonomia pentru toate confesiunile religioase, libertatea presei, votul universal şi reprezentare proporţională în parlament, precum şi o reformă agrară radicală.

Citirea rezoluției de Unire la Alba Iulia. Foto: Samoilă Mârza

Rezoluţia Unirii a fost citită de Vasile Goldiş în prezenţa celor peste 100.000 de participanţi. În final, Marea Adunare a ales un organism numit Marele Sfat Naţional Român din Transilvania pentru a reprezenta interesele românilor până la convocarea viitoarei Adunări Constituante a României Mari, iar din sânul acestuia un organism executiv, numit Consiliul Dirigent.

Populaţia prezentă pe Platoul Romanilor din Alba Iulia a depăşit 100.000 de persoane, venite din toate colţurile imperiului Austro-Ungar locuite de români. Singurele fotografii care s-au păstrat de la această adunare au fost realizate de către Samoilă Mârza din satul Galtiu, pentru că fotograful oficial al Marii Adunări Naţionale, de origine sas, nu s-a prezentat la manifestări.

Programul de la București

Sursa foto: Facebook / Ministerul Apărării Naționale

Anul acesta, Ziua Națională este marcată la București printr-o paradă militară desfășurată la Arcul de Triumf de la 11.00. Delegatul  Preafericitului Părinte Patriarh Daniel este Preasfințitul Părinte Varlaam, Episcop-vicar patriarhal.

Anul acesta, la parada din București participă peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Administrația Națională a Penitenciarelor și Autoritatea Vamală Română, precum şi 120 de mijloace tehnice.

Vor participa și 150 de militari străini cu 25 de mijloace tehnice, în semn de respect pentru România, informează Ministerul Apărării Naționale.

Totodată, în zona Arcului de Triumf vor fi amplasate standuri expoziționale cu tehnică militară. Acestea vor putea fi vizitate după încheierea ceremoniei oficiale.

Între timp, la Catedrala Patriarhală, Părintele Patriarh Daniel oficiază slujba de Te Deum.

Tot joi, 1 Decembrie, Centrul de Transfuzie Sanguină „Colonel Prof. Dr. Nicolae Nestorescu” al Ministerului Apărării Naționale organizează, în intervalul 08.00-12.00, o campanie de donare de sânge, pentru a veni în întâmpinarea pacienților cu nevoi transfuzionale din spitalele militare și civile.

De la ora 19.00, militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul vor desfășura retragerea cu torțe, pe traseul Piața Tricolorului (Cercul Militar Național) – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

Manifestări la Alba Iulia

În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 13.40, și la Monumentul „Marii Uniri” din oraș, vor fi depuse coroane de flori, activitatea fiind urmată, de la ora 14.00, de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918.

Sursa foto: Samoilă Mârza (Sărbătoarea Unirii de la Alba Iulia, 1918)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

Sinaxă monahală în Episcopia Canadei: Decizii

Sinaxa monahală a Episcopiei Canadei s-a desfășurat luni la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci și Sf. Efrem cel Nou” – Mono, sub președinția Preasfințitului Părinte Ioan Casian. Întâlnirea a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul…