Pr. prof. Liviu Stan s-a născut în data de 11 iulie 1910, în Socet, jud. Hunedoara, într-o familie de preot.Studiile liceale l-a făcut la Deva și Lugoj (1920- 1928), iar Facultatea de Teologie la Cernăuți (1928- 1932), cu licența în 1932 și doctoratul în 1936, precum și studii la Facultatea de Drept din Cernăuți (1930- 1932, neterminate). A fost trimis de către mitropolitul Nicolae Bălan pentru studii de specializare în Dreptul bisericesc la Facultățile de Teologie și Drept ale Universității din Atena (1932-1934), la Facultățile de Drept, Teologie ortodoxă și Litere ale Universității din Varșovia (1934 – 1935), la Facultățile de Drept canonic și de Teologie ale Universității Gregoriene din Roma (1935-1936), la Facultățile de Filosofie și Drept ale Universității din Munchen (1936-1937). După reîntoarcerea de la studii, a fost numit profesor suplinitor de Apologetică și duhovnic la Academia Teologică „Andreiană’ din Sibiu (1937- 1938), profesor suplinitor (1938), apoi titular (1941) la catedra de Drept bisericesc. La 2 decembrie 1948 a fost transferat la Institutul Teologic Universitar din București, la catedra de Drept canonic și Administrație bisericească, unde a funcționat până la pensionare (1 august 1972); a fost membru în Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Sibiului, un timp consilier în Ministerul Cultelor, protopop, iconom stavrofor (1950), „doctor honoris causa’ al Facultății de Teologie din Tesalonic (1968). A fost delegat al Bisericii Ortodoxe Române la prima Conferință panortodoxă de la Rhodos (1961), la a patra Conferință panortodoxă de la Chambesy (1968), la a patra Adunare generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Uppsala (1968) și la alte întuniri interortodoxe sau intercreștine, a conferențiat la diferite Facultăți de Teologie din Grecia și Germania.
În imagini: Mitropolitul Ioan a sfințit o troiță la hramul Liceului Teologic „Sf. Antim Ivireanul” din Timișoara
Mitropolitul Ioan a sfințit o troiță miercuri, la hramul Liceului Teologic Ortodox „Sf. Antim Ivireanul” din Timișoara. Programul liturgic a debutat cu Sfânta Liturghie, la care au participat profesorii și elevii. Liturghia a fost urmată…
Specialiști în teologie și în comunicare au avizat la Iași o cercetare despre discursul pastoral
Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din Iași a găzduit marți susținerea și apărărarea în ședință publică a tezei de doctorat „Resurse ale oratoriei clasice în discursul pastoral”, elaborată de jurnalistul Tudorel-Constantin Rusu. Teza a…
Arhiepiscopul Ioachim s-a întâlnit cu preoții pensionari din Protoieriile Bacău și Sascut
Zeci de preoți pensionari din Protoieriile Bacău și Sascut, unii însoțiți de doamnele preotese, s-au întâlnit marți cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. Evenimentul, intitulat „Preoție, slujire și misiune chiar și la senectute”, a fost organizat la…
Parohia Zlătari din Capitală îşi cinsteşte ocrotitorii (Program)
Parohia Zlătari din centrul Capitalei îşi serbează ocrotitorii, Sfinții Ciprian și Iustina. Manifestările de hram încep sâmbătă, se încheie luni şi se vor desfăşura după următorul program: Sâmbătă, 30 septembrie Ora 18.00: Vecernia Duminicii Duminică,…
Arhiepiscopul Sucevei îi vizitează duminică pe copiii de la Așezământul „Sfântul Leontie”
Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților va participa duminică la hramul Capelei Așezământului pentru copii „Sfântul Leontie” de la Rădăuți. Paraclisul din cadrul așezământului are hramul Acoperământul Maicii Domnului, serbat anual în prima zi din…