Pr. prof. Liviu Stan s-a născut în data de 11 iulie 1910, în Socet, jud. Hunedoara, într-o familie de preot.Studiile liceale l-a făcut la Deva și Lugoj (1920- 1928), iar Facultatea de Teologie la Cernăuți (1928- 1932), cu licența în 1932 și doctoratul în 1936, precum și studii la Facultatea de Drept din Cernăuți (1930- 1932, neterminate). A fost trimis de către mitropolitul Nicolae Bălan pentru studii de specializare în Dreptul bisericesc la Facultățile de Teologie și Drept ale Universității din Atena (1932-1934), la Facultățile de Drept, Teologie ortodoxă și Litere ale Universității din Varșovia (1934 – 1935), la Facultățile de Drept canonic și de Teologie ale Universității Gregoriene din Roma (1935-1936), la Facultățile de Filosofie și Drept ale Universității din Munchen (1936-1937). După reîntoarcerea de la studii, a fost numit profesor suplinitor de Apologetică și duhovnic la Academia Teologică „Andreiană’ din Sibiu (1937- 1938), profesor suplinitor (1938), apoi titular (1941) la catedra de Drept bisericesc. La 2 decembrie 1948 a fost transferat la Institutul Teologic Universitar din București, la catedra de Drept canonic și Administrație bisericească, unde a funcționat până la pensionare (1 august 1972); a fost membru în Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Sibiului, un timp consilier în Ministerul Cultelor, protopop, iconom stavrofor (1950), „doctor honoris causa’ al Facultății de Teologie din Tesalonic (1968). A fost delegat al Bisericii Ortodoxe Române la prima Conferință panortodoxă de la Rhodos (1961), la a patra Conferință panortodoxă de la Chambesy (1968), la a patra Adunare generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Uppsala (1968) și la alte întuniri interortodoxe sau intercreștine, a conferențiat la diferite Facultăți de Teologie din Grecia și Germania.
Sf. Ioan cel Nou cinstit la Suceava: Martirul afirmă absolutul prin jertfă. El nu este constrâns, ci alege să moară
„Într-o lume în care sensul este adesea negociabil, relativ, contestat, martirul afirmă absolutul prin jertfă. El nu este constrâns să moară, ci alege să moară”, a subliniat Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților marți, când Mănăstirea…
PS Nichifor Botoșăneanul la Piatra Neamț: Să urmăm și noi Sfântului Ioan Botezătorul
Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a oficiat Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ioan Domnesc” din Piatra Neamț, cu ocazia hramului lăcașului de cult, sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Cu această ocazie, PS Nichifor a explicat că…
Fondatoarea La Blouse Roumaine: Să redescoperim ia nu doar în muzee, ci în familie, în școală, în Biserică!
Andreea Tănăsescu, fondatoarea comunității La Blouse Roumaine, a acordat de Ziua Universală a Iei, un interviu, pentru Basilica.ro, despre trecutul și viitorul iei românești. „Să redescoperim ia nu doar în muzee, ci în familie, în…
Tuturor sfinților români le datorăm moștenirea Evangheliei în limba noastră, spune Mitropolitul Petru
„Ziua de astăzi este o chemare la adâncirea conștiinței noastre că Biserica nu este doar a celor prezenți, ci și a celor care au trăit în dreapta credință, s-au nevoit și s-au sfințit pe pământul…
Arhim. Nectarie Șofelea la hramul Mănăstirii Plumbuita: Sf. Ioan Botezătorul ne îndeamnă la urmarea lui Hristos
Mănăstirea Plumbuita din Sectorul 2 al Capitalei și-a serbat hramul marți, de sărbătoarea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul. Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul exterior al așezământului monahal de un sobor de clerici condus de…