Slujire chiriarhală la Biserica Sfântul Ioan din Caransebeș

La sărbătoarea „Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi la biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit diacon, teologul Constantin Nicolae Alexandru Antonie pe seama Așezământului medical-creștin „Izvorul Tămăduirii” de la Marga, după cum ne-au transmis Diac. Pavel Canea și Darius Herea. La slujbă au participat autorități centrale și județene precum și un număr însemnat de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date corul „Gheorghe Dobreanu” al Catedralei istorice din Caransebeș.

Preasfințitul Lucian a arătat că este o tradiție ca la această sărbătoare să se oficieze Sfânta Liturghie arhierească la Biserica Sfântul Ioan: „Ca în fiecare an la sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul am slujit Sfânta Liturghie la biserica necropolă a Episcopiei Caransebeșului. Ne-am bucurat de prezența multor credincioși la această biserică și ne-am bucurat să îi pomenim la Sfânta Liturghie pe înaintașii noștri, pe episcopii Caransebeșului, care își dorm somnul de veci în această biserică fiind înmormântat pe solee primul episcop ortodox al Caransebeșului, Ioan Popasu, care a păstorit eparhia noastră între 1865 și 1889, iar în pridvorul bisericii este înmormântat episcopul Emilian Birdaș, care a reînfințat episcopia Caransebeșului în anul 1994. Așadar la sfârșitul sărbătorilor din această perioadă a anului bisericesc suntem la Sfânta Liturghie mulțumind lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra noastră la aceste praznice împărătești.

Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș este o parohie dinamică, care derulează mai multe proiecte sociale pentru copii și bătrâni. De asemenea, are o rodnică și strânsă colaborare cu unitățile școlare și preșcolare de pe raza acesteia, precum și unitatea militară din Caransebeș.

Biserica parohială a fost ridicată în anii 1770-1780, a fost sfințită la 11 mai 1781 de către episcopul Caransebeșului și Vârșețului Vichentie Popoviciu. Pardoseala bisericii a fost din piatră combinată cu mozaic. Biserica a avut și trei clopote turnate în Timișoara la 1790 și 1791 și, respectiv, în Graz la 1796. În 1855 turnul s-a acoperit cu tablă de cupru, iar învelitoarea a fost înlocuită cu tinichea. O nouă reparație capitală s-a făcut bisericii în 1927 cu sprijinul arhitectului Ioan Precop și a fiului acestuia. Biserica s-a rezugrăvit pe exterior și s-a refăcut șarpanta și învelitoarea turnului de către dulgherul Dimitrie Călțun. De asemenea, în anul 1960 picturile și zugrăveala bisericii au fost reîmprospătate de pictorul Petru Lazăr și de meșterii zugravi Dimitrie Călina și Nicolae Ambruș, iar învelitoarea de tablă a fost și ea înlocuită. În momentul de față biserica a intrat într-un amplu proces de recondiționare a picturii.

Comentarii Facebook


Știri recente