Sfântul Gheorghe prăznuit la Catedrala Patriarhală

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte astăzi, 23 aprilie 2015, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. La Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură rostit, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a evidenţiat învăţăturile duhovniceşti ce se desprind din Pericopa Evanghelică citită astăzi: „Învăţăm că mai înainte ca cei care cred în Hristos să fie prigoniţi, a fost prigonit Însuşi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, iar toate acestea s-au întâmplat ca să se împlinească cele scrise în legea lor: M-au urât pe nedrept. Prorocii, dar mai ales marele Proroc Isaia, au vorbit despre ura aceasta iraţională împotriva Domnului nostru Iisus Hristos. Noi ştim şi mărturisim că Biserica în mod tainic a fost înfiinţată tocmai în momentul răstignirii Mântuitorului Iisus Hristos pe Cruce. În chip văzut ea a fost întemeiată în ziua Cincizecimii sau a împlinirii profeţiei pe care Mântuitorul o face în Evanghelia de astăzi cu privire la Pogorârea Duhului Sfânt peste sfinţii Săi ucenici şi apostoli. Chiar în ziua întemeierii Bisericii vedem o atitudine dacă nu ostilă, cel puţin ironică la adresa noii realităţi şi anume cei care au fost martori la minunea Pogorârii Duhului Sfânt şi care au auzit predica Apostolilor rostită în limbile ţărilor de origine a tuturor pelerinilor evrei veniţi în Ierusalim la sărbătoarea Corturilor, cei care nu au priceput minunea aceasta i-au acuzat pe Apostoli că sunt plin de must, adică beţi. Înţelegem că întreaga istorie a Bisericii celei adevărate s-a desfăşurat sub semnul batjocurii, al suferinţei şi chiar al martiriului. Mântuitorul Însuşi ne învaţă că dacă pe El L-au prigonit şi pe cei care vor crede în El lumea îi va prigoni”.

În continuare, Preasfinţia Sa a vorbit despre viaţa şi martiriul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, un exemplu de apărare a credinţei creştine: „Pentru calităţile sale, a îmbrăţişat cariera armelor ca şi tatăl său şi în foarte scurtă vreme a fost promovat la cele mai înalte demnităţi militare. În anii 303 – 305 împăratul Diocleţian a promovat patru legi obligatorii în Imperiul Roman prin care se cerea distrugerea locaşurilor de cult creştine, interzicerea slujbelor publice creştine, persecutarea şi uciderea clerului şi uciderea chiar a tuturor creştinilor din Imperiu. În calitate de ofiţeri al gărzii, Sfântul Mucenic Gheorghe se afla la curtea împăratului Diocleţian, la Nicomidia. Aici, sfântul a fost martor la uciderea nedreaptă şi extrem de crudă a foarte multor creştini. Împăratul s-a decis să dea pe când se afla la Nicomidia ultima sa legea împotriva Bisericii cerând ca toţi creştinii să fie urmăriţi, arestaţi şi condamnaţi la moarte. În această adunare, tânărul ofiţer Gheorghe, dar plin de virtute, s-a ridicat împotriva împăratului înfruntându-l şi arătându-i că cei mai loiali cetăţeni ai imperiului sunt chiar creştinii. Împăratul, care îl preţuia şi îl aprecia mult pe tânărul său ofiţer, a încercat prin interpuşi şi chiar personal a făcut presiuni asupra lui ca să renunţe la convingerile sale creştine şi să jertfească zeilor. Sfântul Gheorghe a refuzat categoric şi de aceea a suportat o mulţime de chinuri şi torturi care au culminat cu decapitarea. Moaştele sale au fost luate de creştini şi înmormântate în oraşul său de origine, în Lida, de unde, mai târziu, au fost împărţite spre mângâierea credincioşilor în toate părţile lumii creştine. Atât pentru eroismul său ca militar, dar mai ales pentru fermitatea fidelităţii sale faţă Hristos şi Evanghelia Lui Sfântul Gheorghe a fost ales ocrotitor al mai multor ţări”.

În țara noastră, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe se bucură de o mare evlavie, dovadă fiind numărul mare de locașuri sfinte care îl au ca ocrotitor, dar și cei aproape un milion de români care își serbează onomastica de acest praznic.

Comentarii Facebook


Știri recente