Sf. Ioanichie cel Nou a fost pomenit în ziua hramului la mănăstirea unde a viețuit

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel a fost cinstit joi la Mănăstirea Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel, locul unde se păstrează racla cu moaştele sfântului și locul unde a fost monah.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară al lăcașului de cult de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, informează site-ul oficial al Arhiepiscopiei.

În omilia sa, ierarhul a prezentat pe scurt viața și nevoințele Sfântului Cuvios Ioanichie, amintind de marea bucurie a locuitorilor din municipiu de a-l avea atât de aproape „pe rugătorul din Valea Chiliilor”.

Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au avut ocazia de a aduce cinstire unui fragment din moaștele Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.

De asemenea, mai mulţi credincioşi argeşeni şi pelerini din diferite părţi ale ţării au participat și la slujba oficiată la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă, aflată pe Valea Dâmboviţei și situată la 22 kilometri de Mănăstirea Negru Vodă.

Sfântul Cuvios Ioanichie

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel este un renumit schimonah din Valea Chiliilor, din Munții Făgăraș, care a pustnicit în primele decenii ale secolului al XVII-lea, aparținând de Mănăstirea Cetățuia „Negru Vodă”.

Timp de 30 de ani s-a nevoit într-o peșteră pe care a săpat-o singur într-un perete abrupt al muntelui. O singură dată pe săptămână un ucenic îi aducea sfântului cuvios o pâine și puțină apă, pe care le cobora până la gura peșterii cu o frânghie. Din timp în timp, egumenul Mănăstirii „Negru Vodă” îi trimitea, pe aceeași cale, Sfintele Taine.

Timp de câteva veacuri, sfintele sale moaște au rămas în peșteră neștiute de oameni, fiind totuși bine păstrate.

Moaștele sfântului au rămas neatinse până în 1944, când arhimandritul Pimen, de la Mănăstirea „Negru Vodă”, s-a coborât cu o frânghie în peșteră și a descoperit pe un pat de piatră osemintele întregi și bine mirositoare ale marelui sihastru din Valea Chiliilor.

Acest sfânt argeşean este considerat tămăduitor de boli, făcător de minuni, ocrotitor al familiilor și mijlocitor al celor care nu pot avea prunci.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Comentarii Facebook


Știri recente