Seară de poezie şi muzică dedicată eroilor neamului la Craiova

Sala „Mitropolit Nestor Vornicescu” a Centrului de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova a găzduit duminică, 21 decembrie, o seară de muzică şi poezie sub genericul: „Voievozii neamului, ctitori şi martiri”. Manifestarea a fost dedicată comemorării a 300 de ani de la la martiriul Sfinţilor Brâncoveni şi a 25 de ani de la sacrificiul tinerilor căzuţi în Revoluţia din Decembrie 1989. Invitatul special al serii şi cel care a susţinut un admirabil recital de poezie a fost cunoscutul actor Emil Boroghină, Societar de Onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Evenimentul a fost organizat de Fundaţia „Societatea Ortodoxă a Femeilor” din Craiova şi s-a bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. La reuşita manifestării a contribuit şi Grupul de colindători al Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, filiala Craiova, condus de Mihai Bogdan.

Recitalul de poezie susţinut de maestrul Emil Boroghină a încercat să surprindă cu ajutorul unor cunoscute creaţii poetice româneşti, cele mai importante momente ale istoriei ţării noastre. Au fost astfel aduse în prim plan figurile luminoase ale unor eroi, voievozi sau oameni simpli, care s-au jertfit pentru apărarea pământului strămoşesc, pentru credinţa noastră creştin ortodoxă, pentru independenţă şi libertate, începând cu Decebal, Gelu, Mircea cel Bătrân, continuând cu Sfinţii Voievozi Ştefan cel Mare şi Constantin Brâncoveanu şi încheind cu eroii Revoluţiei din Decembrie 2014.

În cuvântul rostit la finalul manifestării, după cum ne-a transmis Diac. Gheorghe Cioiu, IPS Părinte Mitropolit Irineu a mulţumit tuturor celor care au contribuit la organizarea acestei seri de înaltă ţinută artistică şi trăire sufletească, în primul rând maestrului Emil Boroghină pentru recitalul poetic de calitate oferit şi doamnelor de la Fundaţia femeilor ortodoxe din Craiova în frunte cu Adriana Bursuc, preşedinta asociaţiei, în calitate de gazdă şi organizator al evenimentului. De asemenea, IPS Irineu a precizat că evenimentele istorice trebuie să reprezinte pentru noi o lecţie de viaţă în drumul spre mântuire.

„Trăind realitatea istorică e necesar să o experimentăm în drumul nostru spre veşnicie. Credinţa creştin ortodoxă ne îndeamnă să nu ne temem indiferent cât de mari sunt obstacolele şi suferinţele. Martiriul nu trebuie să ne înspăimânte ştiind că la capătul drumului ne aşteaptă Cel care ne iubeşte şi ne va răsplăti pentru toate ostenelile noastre. Evenimentele istorice, modul cum s-a derulat istoria omenirii în general, ne învaţă că trebuie să fim mai buni, mai înţelegători, mai răbdători, dar în acelaşi timp mai prevăzători, mai atenţi la modul în care folosim libertatea. Dumnezeu ne oferă în dar libertatea pentru că ne iubeşte. De asemenea, rugăciunile, suferinţele, jertfele înaintaşilor noştri au făcut ca noi să beneficiem de libertate, însă, de cele mai multe ori nu ştim să o preţuim şi mai mult, nu ştim ce să facem cu ea. Mulţi dintre cei care au dorit cu adevărat libertatea şi au luptat pentru ea nu mai sunt în viaţă, în timp ce noi, primind-o fără eforturi, avem tendinţa să o folosim la fel cum am primit-o, cu multă uşurinţă”, a spus IPS Irineu.

Comentarii Facebook


Știri recente