Sărbătoarea Înălțării Domnului la prima mănăstire românească din Franța. IPS Iosif a oficiat Sfânta Liturghie

IPS Iosif Înălțarea Domnului 2017

Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, a slujit în ziua sărbătorii Înălțării Domnului la mănăstirea de la Malvialle din Franța. Așezământul monahal are hramul Înălțarea Sfintei Cruci și a fost înființat în anul 2001.

La slujbă au participat numeroși credincioși din toată Franța, atât de aproape, din regiunea Clermont, cât și de departe, veniți de la peste 200 km, după cum a transmis ierom. Arsenie, slujitor în cadrul așezământului monahal.

Fiind Ziua Eroilor, în cadrul Sfintei Liturghii nu au fost uitați cei care și-au jertfit viața pentru apărarea țării noastre și pentru demnitatea poporului român. Părintele Mitropolit Iosif s-a rugat, împreună cu cei prezenți, pentru eroii neamului românesc care și-au dat viața pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.

În cadrul cuvântului său, IPS Iosif a explicat însemnătatea sărbătorii Înălțării Domnului și a evidențiat necesitatea comemorării eroilor naționali care sunt adevărate modele de jertfelnicie.

IPS Mitropolit Iosif a anunţat şi importantul pelerinaj care va avea loc sâmbătă, 3 iunie 2017, în Alsacia, la mormintele ostașilor români care își dorm somnul de veci pe meleaguri franceze. Aceştia se numără printre cei 2.344 de militari români luaţi prizonieri în lagărele germane din Franţa, în timpul primului război mondial, a transmis ierom. Arsenie.

An de an, Biserica Ortodoxă Română din Occident organizează un pelerinaj la mormintele ostaşilor români înmormântaţi în cimitirul românesc din satul Soultzmatt-ul din estul Franţei.

În această regiune se află cel mai mare cimitir de război românesc din Franţa unde sunt îngropați 678 de soldaţi români, eroi ai primului mare război mondial. Aceștia au fost luați prizonieri în Transilvania, în timpul campaniei din 1916-1917, și au murit în condiţii grele în urma numeroaselor privaţiuni impuse de ocupant şi în pofida susţinerii aduse de locuitorii comunei Soultzmatt.

În data de 30 august 1919 consiliul comunei a dăruit României  pământul în care acești soldați își dorm somnul de veci, iar în aprilie 1922, cimitirul era inaugurat de Regele Ferdinant I al României.


Domeniul pe care se află mănăstirea este cunoscut de multă vreme ca „Domeniul de la Malvialle” şi este situat în inima Masivului Central (la poalele celui mai vechi vârf: stânca Tuilière-Sanadoire), la altitudine de 1100 m. Aparţine de comuna Rochefort-Montagne, judeţul (departamentul) Puy-de-Dome cu reşedinţa la Clermont-Ferrand, regiunea Auvergne.

Domeniul s-a constituit ca o fermă familiară, cândva între anii 1890-1900, când un descendent de familie nobiliară a construit aici, pierdut în mijlocul pădurii, un ansamblu impresionant din piatră.

Condiţiile grele au făcut însă să fie abandonat de-a lungul vremii: mai întâi de către proprietari (mai multe familii succesive), încât Statul francez l-a cumpărat în 1929 şi a continuat să-l închirieze; apoi, definitiv în 1953, din lipsă de chiriaşi.

A fost meritul mai multor localnici care au constituit în anul 1977 o asociaţie, în scopul salvării şi restaurării domeniului. Vreme de peste 20 de ani, asociaţia a întreprins lucrări de amenajare şi consolidare, însă în cele din urmă s-a hotărât găsirea unei comunităţi religioase care să ocupe în permanenţă domeniul şi să-l întreţină.

Astfel, în anul 2001, domeniul a ajuns în folosinţa Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale care a înfiinţat aici prima sa mănăstire. Așezămîntul monahal are hramul „Înălţarea Sfintei Cruci” (14 septembrie). A fost sfinţit şi inaugurat de către Înaltpreasfinţitul Iosif în data de 15 septembrie 2001.

Iniţial a fost așezământ de monahi (călugări) şi a servit ca reşedinţă Preasfinţitului Părinte Siluan (atunci Episcop-vicar al Eparhiei, astăzi Episcopul Italiei), primul ei stareţ şi organizator, de la preluarea domeniului în anul 2001 şi până la plecarea sa în Italia, în decembrie 2004. Viaţa monahală a continuat sub îndrumarea Preasfinţitului Părinte Timotei (astăzi Episcopul Spaniei şi Portugaliei), cel de-al doilea stareţ, până la mutarea monahilor la noua Mănăstire de la Vilar (lângă Perpignan), cu a cărei organizare a fost însărcinat.

Începând din iunie 2006, responsabil al Mănăstirii a fost numit Preasfinţitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Eparhiei, şi s-a încercat reorganizarea comunităţii.

Comentarii Facebook


Știri recente