Patriarhul Ierusalimului a proclamat sfinţenia Cuviosului Ioan Iacob de la Neamț

Patriarhia Ierusalimului a proclamat, duminică, 31 ianuarie 2016,canonizarea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț.

Festivităţile de proclamare a canonizăriiau fost conduse dePreafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului,care a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu 11 ierarhi din mai multe ţări ortodoxe în bisericaMănăstiriiSfântul Cuvios Gheorghe de la Hozeva dinȚara Sfântă.

Patriarhia Română a fost reprezentată la acest eveniment printr-o delegaţie condusăde Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În continuarea Sfintei Liturghii s-a dat citire Tomosului de proclamare.

În cuvântul rostit, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanula arătat că acest eveniment a fost de maximă importanţă făcând referire la mulţimea de credincioşi şi clerici prezenţi.

„Un eveniment de o covârşitoare importanţă a avut loc astăzi la Mănăstirea Gheorghe Hozevitul din pustiul Hozeva. Alături de oameni sfinţi şi oameni drepţi care s-au nevoit în acele locuri se adaugă primul sfânt român recunoscut de Patriarhia Ierusalimului. La o distanţă de 24 de ani de când Biserica Ortodoxă l-a trecut în rândul sfinţilor şi Patriarhia Ierusalimului recunoaşte această canonizare. Poate că niciodată nu au fost atât de mulţi credincioşi şi atât de mulţi români reuniţi la aceeaşi Sfântă Liturghie ca în pustiul Hozeva. Peste 1.000 de credincioşi, zeci de preoţi, zeci de călugări şi călugăriţe şi 11 arhierei l-au cinstit pe cel care, aşa după cum spunea Patriarhul Ierusalimului, s-a nevoit în priveghere, în post şi în rugăciune”.

Hotărârea de proclamare a canonizării Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ a fost luată în şedinţa Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, din toamna anului 2015.

Cuviosul Ioan Iacob de la Neamţ este unul dintre sfinţii români contemporani. El s-a nevoit timp de 24 de ani în Țara Sfântă, atât pe Valea Iordanului, cât și în pustiul Hozeva. Biserica noastră l-a canonizat în anul 1992, cu data de prăznuire în 5 august (vezi viaţa sfântului aici).

Vedeţi o înregistrare din timpul Sfintei Liturghii pe contul nostru de Facebook.

Comentarii Facebook


Știri recente