Patriarhul Catolicos Ilia II al Georgiei: Sfântul Antim Ivireanul a demonstrat că slujirea lui Dumnezeu este mai presus de toate

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi

Preafericitul Părinte Ilia II, Patriarhul Catolicos al întregii Georgii, a transmis un mesaj cu prilejul manifestărilor organizate în Patriarhia Română la împlinirea a 300 de ani de la martiriul Sfântului Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești.

Antiohia, România și Georgia unite în rugăciune liturgică. Sfântul Antim Ivireanul cinstit la București (Video) – Basilica.ro

Cuvântul a fost citit de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi (delegatul Patriarhului Georgiei) astăzi, 27 septembrie 2016, după Sfânta Liturghie oficiată în altarul de vară al Catedralei Patriarhale din București.

În mesajul adresat cu acest prilej, Patriarhul Georgiei evidențiază faptul că Sfântul Antim Ivireanul a dus o luptă jertfelnică pentru identitatea naţională, însă, în același timp, a demonstrat că aproapele nu mai are naţionalitate, ci slujirea lui Dumnezeu este mai presus de toate. Totodată, Patriarhul Catolicos Ilia II a mărturisit că personalitatea Sfântului Antim apropie Biserica Georgiei și Biserica României şi ne reaminteşte tuturor că, într-adevăr, vieţile noastre ar trebui dedicate pe deplin slujirii Adevărului

Redăm textul integral în cele ce urmează:

Iubiţi fraţi şi surori în Hristos,

În urmă cu 300 de ani, unul dintre marii sfinţi, Antim Ivireanul, ilustrul mijlocitor înaintea lui Dumnezeu pentru poporul român şi cel georgian, s-a alăturat cetelor martirilor.

Când îi studiem viaţa, pronia dumnezeiască ne uimeşte: De ce s-a întâmplat ca un georgian să pună baza reînnoirii Bisericii şi Statului Român pe fundament naţional? Poate, pentru că a trebuit să se descopere adevărata dragoste creştină, deoarece este evident că, pe de o parte, Sfântul Antim Ivireanul a dus o luptă jertfelnică pentru identitatea naţională, iar pe de altă parte, el a demonstrat că aproapele nu mai are naţionalitate, ci slujirea lui Dumnezeu este mai presus de toate. Desigur, acest lucru este total diferit de viziunea lumii cosmopolite.

Smerenia românilor, dragostea lor pentru Dumnezeu şi bunătatea lor l-au întărit pe Sfântul Antim să ofere dragoste cu generozitate în toţi cei 26 de ani de slujire – să construiască zeci de biserici, să lucreze în diferite domenii ale artei, să fie un filosof, un teolog, un traducător şi un organizator al tipografiei în România, care a făcut ca această ţară să fie centrul activităţii tipografice la nivel internaţional. Trebuie să menţionăm că el a fost cel care a înfiinţat prima tipografie în Georgia.

Personalitatea sa generează o atitudine unică în relaţiile dintre ţările şi Bisericile noastre, ne apropie unul de altul cu o putere aparte şi cu har şi ne reaminteşte tuturor că, într-adevăr, vieţile noastre ar trebui dedicate pe deplin slujirii Adevărului.

Fie ca prin rugăciunile Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Dumnezeu să ne dăruiască pace şi zidire duhovnicească!

†Ilia II, Patriarhul Catolicos al întregii Georgii, Arhiepiscop de Mtskheta şi Tbilisi, Mitropolit de Tskhum-Apkhazeti

27.09.2016

Comentarii Facebook


Știri recente