Lupta pentru libertatea și unitate națională a fost susținută în taină, cu rugăciune, și cu speranță – Patriarhul Daniel

În cadrul lucrărilor celei de a doua sesiuni a Conferinţei pastoral-misionare de toamnă din Arhiepiscopia Bucureștilor, care au avut loc miercuri la Palatul Patriarhiei Române, Patriarhul Daniel a spus că lupta pentru libertatea și unitate națională a fost susținută în taină, cu rugăciune, și cu speranță.

În deschiderea celei de-a doua sesiuni a Conferinței pastoral-misionare de toamnă, Preafericirea Sa a vorbit celor prezenți despre unitatea de neam.

„Este forte important să reținem că ideea aceasta de unitate nu a fost o întâmplare, ci a fost un proces îndelungat la care a contribuit biserica în mod substanțial”.

„Această susținere a luptei pentru libertate națională și pentru unitate a fost pregătită nu întotdeauna într-un mod vizibil și zgomotos, ci foarte des în taină, cu rugăciune, cu speranță încât istoria tulburată a neamului s-a limpezit atunci când românii au devenit mai curajoși mai harnici și mai uniți între ei”, a precizat Preafericirea Sa.

Patriarhul Daniel a expus ascultătorilor care este scopul conferințelor cu această tematică.

„Noi prin aceste conferințe dorim să transmitem nu doar cunoștințe de istorie, ci și convingeri patriotice și să continuăm în suflul acesta al iubirii de țară, de neam, ca atunci când dialogăm cu alte popoare să o facem cu demnitate, nu cu un complex de inferioritate”.

În cadrul conferinței au fost prezentate referate de următorii conferențiari:

  • Pr. prof. univ. dr. Ioan Moldoveanu, Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul – Universitatea din București – Încercări de unire națională de-a lungul timpului. Contribuția Bisericii Ortodoxe Române la acestea;
  • Colonel (r) prof. dr. Gheorghe Nicolescu – Rolul preoților militari în războiul pentru întregirea neamului (1916-1918);
  • Ing. Nicolae Noica – Catedrala Mântuirii Neamului – istoria unui ideal.

La cea de-a doua sesiune a Conferinței pastoral-misionare de toamnă „2018 – Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri” au participat clericii din județul Prahova (Protopopiatele Ploiești Nord, Ploiești Sud, Câmpina, Urlați și Vălenii de Munte), inclusiv preoții de caritate, din învățământ, de cimitir și din cadrul MAI și MAPN.

Foto credit: Raluca Ene / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente