Hramul Paraclisului Facultăţii de Teologie „Ilarion. V. Felea” din Arad

Biserica Ortodoxă l-a cinstit în data de 21 ianuarie 2016 pe Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul. Cu acest prilej, Paraclisul Facultăţii de Teologie din Arad şi-a sărbătorit ocrotitorul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi, profesori, dar şi absolvenţi ai acestei instituţii universitare.

„Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, au fost organizate manifestări închinate Sfântului Maxim Mărturisitorul, patronul spiritual al Bisericii Facultăţii de Teologie din Arad. La Sfânta Liturghie au slujit un număr semnificativ de preoţi şi diaconi de la Facultatea de Teologie, dar şi absolvenţi ai Facultăţii arădene, astăzi slujitori ai sfintelor altare pe cuprinsul întregii Mitropolii a Banatului. În cadrul slujbei, a fost evocată personalitatea teologică şi spirituală a Sfântului Maxim Mărturisitorul”, după cum a precizat Arhim. Conf. Univ. Dr. Teofan Mada, Vicar Eparhial.

***

Sfântul Maxim s-a născut către anul 580 în Constantinopol, într-o familie de neam ales. El a primit învăţătură temeinică de la cei mai de seamă dascăli ai vremii. Prăznuirea sa se face la 21 ianuarie şi 13 august. Mâna sa dreaptă, tăiată pentru apărarea prin scris a dreptei credinţe, se păstrează până astăzi la Mănăstirea Sfântul Pavel din Muntele Athos, iar celelalte moaşte ale sale au fost descoperite în anul 2010 în Georgia, acolo unde a murit exilat.

Comentarii Facebook


Știri recente