Expoziţia „Tezaur-Episcopia Tulcii” la Bistriţa. PS Visarion a fost prezent la eveniment

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud a găzduit recent Expoziţia Tezaur-Episcopia Tulcii. În cadrul vernisajului, cei prezenți au avut ocazia să admire un remarcabil fond de obiecte bisericeşti, reprezentative pentru secolele XVIII, XIX şi XX, din aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord. La manifestare a fost prezent PS Visarion.

Despre valoarea şi importanţa actului cultural au vorbit: prof. Alexandru Gavrilaş, manager Complexul Muzeal Bistriţa, Corneliu Gaiu, director al Muzeului Bistriţa, părintele protopop Alexandru Vidican și curatorul Alexandru Constantin Chituţă de la Muzeul Naţional Brukenthal.

Aceștia au evidențiat, în prelegerile rostite, că obiectele de cult au rolul de a reliefa spiritul profund al credinţei româneşti, precizându-se faptul că expoziţia este una singulară în România şi în lumea ortodoxă, informează Biroul de presă al Episcopiei Tulcii.

Prezent la activitate, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Puica, a subliniat rolul Complexului Muzeal Bistriţa în activitatea culturală şi spirituală a judeţului. De asemenea, acesta a mulţumit Episcopului Tulcii pentru prezenţa la Bistriţa.

La rândul său, PS Visarion a felicitat gazdele pentru elocventa expunere a obiectelor și a mulţumit pentru ospitalitate. În cadrul aceluiași cuvânt, Preasfinția Sa a punctat faptul că străvechea provincie românească a cunoscut, de-a lungul istoriei, o plurivalenţă cultură, intersectată de influenţe ale civilizaţiilor greacă, romană, bizantină, otomană şi română.

Aceste artefacte constituie un reper cultural şi artistic ce se cer apreciate la justa lor valoare, atât pentru contemporani, cât şi în viitor, pentru preţuirea trecutului nostru, a spus Episcopul Tulcii.

În semn de apreciere şi respect, Preasfinția Sa a oferit Diplome de apreciere managerului Alexandru Gavrilaş, lui Cornel Gaiu, Alinei Berbecaru şi Laviniei Moldovan.

Expoziţia a fost organizată în parteneriat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Episcopia Tulcii,  Muzeul Naţional Brukenthal şi Asociaţia culturală pictor Octavian Smigelschi.

Foto credit: Episcopia Tulcii

Comentarii Facebook


Știri recente