Expoziția de artă bisericească Tezaur-Episcopia Tulcii vernisată la Cluj-Napoca

La Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a avut loc luni, 14 noiembrie 2016, vernisajul expoziției itinerante  Tezaur – Episcopia Tulcii. Expoziția este realizată în parteneriat cu Episcopia Tulcii şi cu Muzeul Naţional Brukenthal, care a găzduit acestă expoziție pe perioada verii, începând cu data de 28 iulie 2016, ne-a precizat părintele, Felix Neculai, consilier cultural și de comunicații media al Episcopiei Tulcii.

La eveniment de astăzi au luat parte  Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Alexandru Constantin Chituță din partea Muzeului Național Brukenthal, Melinda Mitu din partea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și academicianul Marius Porumb.

Alături de aceștia au fost prezente și alte persoane, reprezentanți ai mediului cultural, bisericesc și artistic clujean.

Expoziția de astăzi se înscrie în programul acțiunilor cultural – patrimoniale derulate de  Episcopia Tulcii în anul 2016, putând fi considerată și un omagiu adus înaintașilor, cunoscut fiind faptul că 14 noiembrie este Ziua Dobrogei, când se împlinesc 138 de ani de la revenirea Dobrogei în cadrul statal românesc

Expoziţia  a adus în faţa publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte bisericeşti (aproape 60 la număr) care acoperă ca datare ultimele trei secole, reprezentând  aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord.

Zona Dobrogei de Nord este locul unde religiile se întâlnesc fără a genera conflicte, dar şi spaţiul unde creştinismul a împlinit 2000 de ani, fapt marcat în toate mănăstirile dobrogene, dar şi pe altarele primilor martiri creştini din România, la Halmyris şi Niculiţel.

Printre obiectele deosebite expuse se numără o serie de potire, ce datează de la începutul secolului al XIX-lea, o cruce de procesiune impunătoare, icoana Sfântului Dimitrie izvorâtorul de mir (anul 1833), dar şi chivote de factură rusească, între care se remarcă cel de la Mănăstirea Celic Dere.

Expoziţia Tezaur – Episcopia Tulcii urmăreşte să repună în circuitul cultural-naţional o parte din valorile de artă religioasă care se regăsesc în bisericile şi mănăstirile tulcene şi propune un moment de reflecţie asupra moştenirii spirituale lăsate de înaintaşii noştri şi totodată îndeamnă spre o  responsabilizare în vederea conservării valorilor patrimoniale. Expoziția va fi deschisă publicului până în data de 31 decembrie 2016.

Comentarii Facebook


Știri recente