Eveniment cultural la Caransebeș

Miercuri, 13 noiembrie 2013, sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea”, a Episcopiei Caransebeșului, a găzduit o manifestare prin care a fost comemorat compozitorul Vasile Ijac, după cum ne-a transmis Pavel Canea. Manifestarea a debutat prin lansarea cărții omagiale a prof. dr. Constantin Tufan Stan și a continuat prin audierea unui recital de pian a doamnei profesor Raluca Miclăuș precum și un recital la flaut a domnului profesor Dumitru Palagniuc. În încheiere corala „Mărgana”, din localitatea Marga, condusă de prof. univ. dr. Dumitru Jompan, a încântat auditoriu interpretând atât piese religioase cât și piese laice tradiționale.

În deschiderea serii părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului a arătat datoria pe care o are Biserica față de astfel de manifestări: „Cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Lucian, sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” găzduiește acum omagierea unei personalități cu origini în orașul de reședință al Episcopiei Caransebeșului. Astfel de manifestări, în care sunt evidențiate personalități locale, reprezintă o datorie pe care instituția noastră bisericească a împlinit-o de fiecare dată când a avut prilejul. Prin lansarea monografiei dedicată compozitorului și profesorului Vasile Ijac, se rememorează traseul biografic, spiritual și de creație al muzicianului, numit cu onoare părintele simfonismului bănățean”.

Vasile Ijac, compozitor, dirijor, profesor și critic muzical a trăit între anii 1899-1976 și a terminat studii de compoziție și orchestrație la Schola Cantorum din Paris cu Vincent d’Indy, el fiind singurul bănățean care a absolvit acest Institut parizian. Este unicul compozitor bănățean al primei jumătăți a secolului XX care a scris V simfonii. În 1937 George Enescu i-a acordat Mențiunea I de compoziție.

La această comemorare a fost prezent și un reprezentant al Radio România Timișoara, Simona Stoița, care a adus un dar prețios, un compact disc, care cuprinde pagini muzicale, ale compozitorului Vasile Ijac și care au fost păstrate în fonoteca radioului timișorean.

Comentarii Facebook


Știri recente