Dialog catehetic cu tinerii în mai multe parohii din Timișoara

În această săptămână au avut loc o serie de activități și lecții demonstrative cu tinerii la Parohiile Timișoara Viile Fabric, Ghiroda Veche și Timișoara Ronaț. În cadrul acestor întâlniri catehetice, cei prezenți au avut posibilitatea de a aprofunda valorile credinței, pe calea dialogului, așa cum sunt ele mărturisite de Sfânta Biserică, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

O adevărată „sărbătoare” a dialogului și a frățietății s-a petrecut miercuri seara, 6 februarie 2013, timp de două ore în biserica mică la Parohia Timișoara Viile Fabric în cadrul întâlnirii săptămânale a grupului catehetic de adolescenți și tineri. Întâlnirea a fost precedată de oficierea Tainei Sfântului Maslu în biserica mare. Tema catehezei a fost „Sfânta Proscomidie – rânduială și explicație și simbolism” și a fost prezentată de pr. Sorin Lungoci. Acest tip de cateheză asigură cunoașterea reciprocă a membrilor grupului, dialogul deschis și apropierea dintre ei. Cateheza de grup nu se rezumă doar la expunerea unor cunoștințe teologice, ci se bazează pe discutarea mai multor aspecte legate de experiența personală de viață duhovnicească a participanților la dialog, ea având și un caracter didactic, fiecare membru al grupului învață din experiența de viață a celorlalți.

Avantajul grupului catehetic constă și în faptul că el permite tuturor participanților să se simtă în elementul lor, să se poată deschide, să spună ce gândesc, ce simt, ce-i frământă, să întrebe, să aibă sentimentul comuniunii. Grupul catehetic este relativ nou, întrucât la alte grupuri catehetice care există la parohiile din Timișoara s-a adăugat și acesta, care a luat ființă la data de 17 octombrie 2012, iar de atunci întâlnirile grupului au fost neîntrerupte. Acest grup are menirea de a dezvolta relațiile de dialog, relațiile de cunoaștere între membrii grupului, de a aduce în fața celor prezenți teme cu conținut religios, dar și modalitatea de a ne împărtăși din experiența duhovnicească a fiecăruia dintre participanți și în același timp are un caracter didactic, tocmai prin faptul că putem să învățăm din trăirile vieții celorlalți participanți. De asemenea, grupul catehetic nu înseamnă fragmentare a comunității eclesiale, ci are rolul de a consolida spiritul comunitar. Prin prezența tinerilor și a adolescenților urmărim tocmai integrarea lor în Trupul Tainic al lui Hristos, care este Biserica. De regulă, întâlnirile se desfășoară într-o atmosferă destinsă în care fiecare participant este ascultat și la rândul lui ascultă, fiecare participant ridică întrebări, teme care își așteaptă răspunsul lor, fie prin intermediul participantului, fie prin cel care coordonează grupul catehetic.

La cateheza din cadrul proiectului „Hristos împărtășit copiilor” a avut loc lecția demonstrativă „Întâmpinarea Domnului”, susținută de pr. Cristea Ionel Ciprian de la Parohia Ghiroda Veche, Protopopiatul Timișoara II. La eveniment au fost prezenți pr. Sorin Lungoci, responsabil al Sectorului Învățământ și activități cu tinerii de la Centrul eparhial, pr. paroh Ioan Mermeze și alți preoți de la parohiile învecinate.

De asemenea, în aceeași zi, de la ora 16:00, la Parohia Timișoara Ronaț a avut loc întâlnirea elevilor participanți la proiectele „Alege școala” și „Hristos împărtășit copiilor”. Cateheza „Pilda talanților, model de creativitate” a fost prezentată de diaconul Marius Mircia. Evenimentul a avut loc în sala multimedia a Colegiului „Dimitrie Leonida”, fiind prezentă și Simona Perian, profesoară de religie în cadrul colegiului.

Comentarii Facebook


Știri recente